5.4 C
Constanța
1 ianuarie, 2025

11 lucruri de care oamenii inteligenți nu se plâng niciodată

Sursa foto: Unsplash.com

În afară de succesele academice și profesionale, o parte cheie a inteligenței provine din atitudinea unei persoane și din modul în care vede lumea, motiv pentru care există anumite lucruri de care oamenii inteligenți nu se plâng niciodată. Viziunea lor asupra lumii și locul lor în e își are originile în compasiune și înțelegere, nu în competiție sau o mentalitate de lipsă, ceea ce le permite să cultive o perspectivă optimistă.

Adesea ne gândim la inteligență ca la o trăsătură fixă: fie o ai, fie nu. În realitate nu este atât de simplu și există diferite tipuri de inteligență care influențează diferite părți ale vieții noastre. Unele tipuri de inteligență sunt măsurate cu teste standardizate sau cu capacitatea unei persoane de a respecta regulile sociale nerostite. Indicatorii inteligenței adevărate depășesc notele de la școală sau cunoașterea răspunsului corect la o întrebare.

Iată 11 lucruri de care oamenii cu adevărat inteligenți nu se plâng niciodată:

1. Greșelile lor din trecut

Oamenii cu adevărat inteligenți nu se plâng niciodată de greșelile pe care le-au făcut în trecut. Ei recunosc ce au făcut greșit dar nu îi definește. Ei văd greșelile trecute ca pași necesari către succes. Ei își analizează acțiunile și se consideră responsabili pentru a nu face aceleași greșeli de două ori, astfel încât orice au greșit să servească drept experiență de învățare.

Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Cognitive Neuroscience, creierul nostru are un mecanism încorporat care acționează ca un „semnal de avertizare timpurie” pentru a ne ajuta să evităm repetarea greșelilor din trecut. Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au descoperit că acest mecanism reacționează în 0,1 secunde pentru a ne avertiza asupra lucrurilor care ne-au determinat să facem greșeli anterioare.

„Este un clișeu să spunem că învățăm mai mult din greșelile noastre decât din succesele noastre”, spune profesorul de psihologie Andy Wills. „Dar pentru prima dată am stabilit cât de repede funcționează creierul pentru a ne ajuta să evităm repetarea erorilor”.

Oamenii inteligenți știu că nu pot schimba trecutul, indiferent cât de mult ar rumina asupra lucrurilor pe care le-au greșit. Ei înțeleg că cea mai bună cale de urmat este să-și schimbe acțiunile și reacțiile, oferindu-și în același timp har pentru greșelile trecute.

2. Realizările altor oameni

Oamenii cu adevărat inteligenți nu se plâng niciodată de realizările altora. Își separă valoarea de sine individuală de succesele altora pentru că nu vor să cadă în capcana comparației. Câștigul altcuiva nu înseamnă automat că ei vor pierde. Când oamenii se judecă pe ei înșiși în funcție de ceea ce au alții, ei rămân blocați într-o mentalitate de deficit. Ei se concentrează mai degrabă pe ceea ce le lipsește decât pe ceea ce au, ceea ce îi îndepărtează de recunoștință și îi duce spre invidie.

Sondajul de cultura de comparație realizat de YourTango în 2023 a definit conceptul de cultură de comparație ca „un fenomen societal în care indivizii se angajează în mod obișnuit în practica de a se măsura în mod constant pe ei înșiși, realizările, posesiunile și circumstanțele vieții lor față de cele ale altora”.

73% dintre persoanele chestionate au raportat o legătură între cultura de comparație și depresie sau alte provocări de sănătate mintală.

51% au spus că își compară finanțele cu alte persoane, mai mult decât alte aspecte ale vieții lor.

21% dintre respondenți au spus că se compară cu ceilalți în moduri nesănătoase în fiecare zi.

În timp ce comparația poate fi autodistructivă, este și o parte de rutină a naturii umane, așa cum a subliniat psihologul Dr. Cortney Warren.

„Comparația socială este o tendință umană foarte naturală”, a explicat ea. „Ceea ce cred că este important de evidențiat este că firesc să te compari cu ceilalți, iar consecințele acestor comparații pot fi utile/adaptative sau dăunătoare/neadaptative.”

„Scopul nu este neapărat să nu mai comparăm (pentru că nu sunt sigur că este o posibilitate rezonabilă), ci să ne asigurăm că modul în care te compari cu ceilalți este corect și util (spre deosebire de distorsionat sau dăunător)”, încheie dr. Warren.

Oamenii cu adevărat inteligenți s-ar putea măsura pe ei înșiși față de ceilalți dar nu lasă acele comparații să-i deraieze. Ei știu că fiecare are propriul drum, unul pe care îl parcurg în ritmul său. Succesul altei persoane nu o împiedică să-și atingă propria versiune a succesului. Oamenii cu adevărat inteligenți se concentrează pe auto-creștere în loc de gelozie pentru că știu că asta îi va conduce în cele din urmă să câștige.

3. Așteptări lungi

Așteptarea este ceva de care oamenii inteligenți nu se plâng niciodată. S-ar putea să se simtă frustrați dar nu se plân, pentru că sunt conștienți că acest lucru îi pune într-o dispoziție proastă. Oamenii inteligenți nu se plâng niciodată de așteptările lungi, în schimb folosesc acel timp pentru a exersa răbdarea.

Un articol din Journal of Positive Psychology definește răbdarea drept „înclinația de a aștepta calm în fața frustrării sau a adversității”. Cercetătorii au împărțit răbdarea în trei categorii: răbdarea interpersonală, răbdarea în dificultate de viață și răbdarea de zi cu zi. Ei observă că a avea răbdare este corelat pozitiv cu bunăstarea subiectivă și prosperitatea de-a lungul vieții. A fi răbdător influențează atingerea obiectivelor deoarece le permite să treacă peste adversitate și orice provocări care apar în drumul lor.

4. A rămâne blocat în trafic

A rămâne blocat în trafic este un alt lucru de care oamenii inteligenți nu se plâng niciodată. La fel cum este să stai la coadă, a sta în trafic este una dintre acele experiențe care pot face sângele cuiva să fiarbă, dar oamenii inteligenți adoptă o perspectivă „trăiește și lasă să trăiască” asupra problemei. Ei înțeleg că traficul este o parte inevitabilă a existenței moderne, așa că își pun energia mentală prețioasă spre alte lucruri.

Aa fi în mașină este adesea singurul timp adevărat pe care îl au oamenii. Călătoria este rareori la fel de simplă cum e să mergi de la un punct la altul. Pot exista circumstanțe neprevăzute, cum ar fi o construcție sau un accident.

Oamenii inteligenți iau acest timp pentru a fi cu ei înșiși. Ei reflectă asupra zilei lor, își lasă imaginația să rătăcească. Ei ascultă podcasturi și învață ceva nou. Cântă muzică care le aduce bucurie, până când ambuteiajul trece de la un inconvenient la o oportunitate pentru o petrecere de dans pentru o singură persoană pe scaunul din față.

Oamenii inteligenți acceptă că majoritatea călătoriilor, atât la propriu, cât și la figurat, vor dura mai mult decât se așteptau inițial, așa că eliberează orice așteptări și se bucură de călătorie.

5. Acceptă propriile imperfecțiuni

Oamenii inteligenți nu se plâng niciodată de propriile lor imperfecțiuni. Au învățat să elibereze orice așteptări de perfecțiune deoarece este un standard de neatins, care provoacă doar suferință și prejudiciu stimei lor de sine.

Psihologul Dr. Judith Tutin subliniază de ce a fi perfect nu face pe nimeni mai fericit. Când oamenii sunt atașați în mod rigid de ideea de perfecțiune, „Autocritica și rușinea merg împrerună – crezi că ești imperfect, este vina ta pentru că nu ești suficient de bun și ești o persoană rea. Eviți situațiile în care ai putea face o greșeală sau un pas greșit, așa că nu încerci niciodată nimic nou. Nu anunți pe nimeni când faci o greșeală pentru că ar fi prea rușinos.”

„Ești mai mult decât victoriile tale. Eșecul ne face oameni, iar vorbirea despre eșec ne permite să obținem sprijinul de care avem nevoie și ne crește empatia față de ceilalți.”, spune aceasta.

Oamenii cu adevărat inteligenți se acceptă pe ei înșiși pe deplin, ceea ce înseamnă să accepte că au defecte. Perfecțiunea nu este în niciun caz un obiectiv realist, motiv pentru care oamenii inteligenți se străduiesc să fie versiunea cea mai plină de compasiune a lor.

6. Feedback negativ

S-ar putea să nu fie ușor sau confortabil să auzi feedback negativ, dar este ceva de care oamenii cu adevărat inteligenți nu se plâng niciodată. Acceptă cu grație critica altora, pentru că știu că feedback-ul negativ nu îi definește. Oamenii cu adevărat inteligenți cred în valoarea lor inerentă, așa că înțeleg că a face o treabă proastă într-o anumită sarcină nu le face rău.

Ei văd feedback-ul ca exact ce este: un mesaj despre cum se pot îmbunătăți și crește. În timpul unei prelegeri la convenția anuală din 2019 pentru Asociația pentru Științe Psihologice, profesorul de psihologie Carol Dweck a discutat despre modul în care două teorii diferite ale inteligenței pot împiedica sau încuraja învățarea de lucruri noi.

Oamenii cu o mentalitate fixă își văd inteligența și capacitățile intelectuale ca entități statice, adică fie sunt inteligenți, fie nu, și nimic din ceea ce fac nu poate schimba asta. Cineva cu o mentalitate fixă are un obiectiv final de a arăta

, ceea ce îi influențează abordarea învățării. Ei nu preiau subiecte provocatoare și nu abordează sarcini grele, deoarece cred că faptul că trebuie să muncească din greu înseamnă că nu sunt de fapt deștepți. Sunt mai concentrați să aibă dreptate decât să învețe ceva nou, ceea ce înseamnă că le este frică să nu facă greșeli.

În schimb, oamenii cu o mentalitate de creștere cred că abilitățile și nivelul de inteligență pt fi dezvoltate de-a lungul vieții. Ei depun eforturi concentrate în învățarea de noi abilități deoarece știu că încercând lucruri și să facă pași greșiți este modul în care se întâmplă învățarea adevărată.

Oamenii inteligenți nu se tem de feedback negativ și nu se plâng atunci când îl primesc. Mai degrabă ei mulțumesc celeilalte persoane și încearcă să se îmbunătățească.

7. Sarcini și treburi banale

Un alt lucru de care oamenii inteligenți nu se plâng niciodată este să facă sarcini banale și treburile casnice. Sigur, există un milion de alte lucruri pe care le-ar face mai degrabă decât să curățeze chiuveta din baie sau să plieze rufele, dar văd valoare în rutina pe care o oferă aceste sarcini. Ei știu că nu există o zână magică de curățare sau un elf util care să alerge la oficiul poștal pentru ei. Treburile banale sunt o parte inevitabilă a vieții, iar oamenii inteligenți nu se lasă prinși î negativitate plângându-se de ele.

Oamenii inteligenți știu, de asemenea, că a avea o casă curată și organizată îi va ajuta să fie cât mai productivi. Verificarea treburilor îi pregătește pentru succes, după cum au descoperit cercetătorii de la Institutul de Neuroscience de la Universitatea Princeton.

A fi într-un mediu aglomerat limitează capacitatea oamenilor de a se concentra asupra sarcinii în cauză și limitează procesarea lor cognitivă. Încercarea de a lucra la un birou acoperit cu hârtii, căni de cafea pe jumătate goale și coji de portocale aruncate este mult mai greu decât să muncești într-un spațiu organizat și neaglomerat.

Oamenii inteligenți își fac treburile în mod regulat pentru că sunt pe deplin conștienți că mintea lor funcționează mai bine atunci când este mai puțină mizerie.

8. Opinii exterioare

Oamenii inteligenți nu se plâng niciodată de părerile ceilalți despre ei. Ei înțeleg că nu toată lumea va fi de acord cu ei, așa că își eliberează nevoia de a se evalua pe baza unor factori externi.

Psihologul clinician Pria Alpern descrie un „conflict intern central” care apare în practica sa: problemele care apar la căutarea validării externe.

„Trăim într-o cultură în care suntem preocupați de ceea ce cred alții despre noi”, explică dr. Alpern. „Atât de mult încât teama de a fi judecați și nevoia de a evita rușinea ne pot modela comportamentul, pentru că toți ne dorim să aparținem.”

„Problema apare atunci când ne trezim că sacrificăm lucruri în funcție de modul în care anticipăm că vor reacționa ceilalți. Și acolo devine complicat, pentru că atunci începem să luăm decizii și să ne trăim viața pe baza anticipării reacțiilor altora”, continuă ea.

„Realitatea este că nu putem prevedea întotdeauna ce vor crede alții despre noi. De fapt, ceea ce cred alții despre noi s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu noi”, conchide dr. Alpern.

„A-ți păsa excesiv de ceea ce cred alții despre noi poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății noastre mintale”, explică ea. „Când acordăm prioritate validării externe în detrimentul propriilor valori și credințe, renunțăm la controlul stimei noastre de sine și asupra fericirii altora. Acest lucru duce adesea la anxietate, o stimă de sine scăzută și o nevoie constantă de aprobare.”

9. Provocări neașteptate

Oamenii cu adevărat inteligenți nu se plâng niciodată de provocările neașteptate care le vin în cale. Ei știu că drumul vieții este orice altceva decât lin și recunosc că înfruntarea provocărilor îi ajută să evolueze.

Psihologul Dr. Cortney Warren descrie autenticitatea ca fiind „a fi fidel cu tine însuți și a acționa într-un mod care să reflecte sentimentul tău de bază al sinelui”.

Ea notează că s-a dovedit a trăi în mod autentic este corelat cu împlinirea vieții și bunăstarea psihologică.

„A explora cu adevărat cine suntem de-a lungul vieții noastre și a acționa în consecință poate fi descurajant”, recunoaște dr. Warren. „A deveni autentic înseamnă a fi deschis la informații noi despre tine. În fiecare zi fă-ți timp pentru a-ți observa gândurile, sentimentele și comportamentele.”

A avea o înțelegere puternică a valorilor tale de bază îți permite să-ți aliniezi acțiunile cu intențiile tale, iar a ști că acea parte din tine necesită auto-reflecție profundă și disponibilitatea de a-ți pune întrebări dificile și de a auzi răspunsurile care rezonează cel mai mult cu tine.

„Multe dintre aceste situații sunt dificile dar ele oferă și un cadou profund – capacitatea de a deveni mai autentic”, conchide Dr. Warren,

10. Trecerea timpului

Un alt lucru de care oamenii cu adevărat inteligenți nu se plâng niciodată este trecerea necruțătoare a timpului. Ei nu se opresc asupra trecutului și nu se tem de ceea ce le rezervă viitorul. Ei rămân prezenți, ceea ce nu este un lucru ușor dar este ceva care le permite să trăiască pe deplin, fără a fi copleșiți de regret și anxietate.

Oamenii cu adevărat inteligenți se angajează în mindfulness ca o modalitate de a-și echilibra emoțiile. Institutul Gottman descrie atenția ca fiind „abilitatea de a rămâne deschis și receptiv la momentul prezent”.

Ei observă că a fi conștienți le permite oamenilor să-și regleze emoțiile, ceea ce îi ajută să se cunoască mai bine și să se conecteze la alți oameni la un nivel mai profund. Fiind în acord cu emoțiile lor, le permite oamenilor cu adevărat inteligenți să exprime ceea ce simt cu onestitate și autocompasiune. Ei nu îngroapă sentimente dificile, ci mai degrabă le confruntă direct. Respiră adânc și acordă o atenție deosebită modului în care corpul răspunde, ceea ce oferă spațiu pentru ca emoțiile dure să se deplaseze..

Practicarea mindfulness le permite oamenilor să fie mai în contact cu ei înșiși în momentul prezent. Le oferă un sentiment profund de recunoștință pentru ceea ce au, ceea ce creează o cale către împlinire.

11. Obiceiurile altor oameni

Oamenii inteligenți nu se plâng niciodată de obiceiurile altora, atâta timp cât aceste obiceiuri nu provoacă un rău activ. Oamenii inteligenți acceptă pe deplin că toată lumea are ciudățenii. Ei știu că plângerea nu determină pe nimeni să schimbe cine sunt.

S-ar putea să fie enervați de tendința partenerului lor de a-și lăsa șosetele mototolite în locuri ciudate din casă, dar sunt, de asemenea, conștienți de faptul că vânătoarea de șosete este doar o mică parte din ceea ce este partenerul lor. Ei iubesc oamenii din cauza inconsecvențelor și obiceiurilor lor, nu în pofida lor, ceea ce le permite să se concentreze pe a avea relații cu adevărat semnificative cu oamenii la care țin, notează

Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/relatii/11-lucruri-oamenii-inteligenti-nu-se-plang-niciodata-985084.html

Ultimă oră

Același autor