1.4 C
Constanța
22 decembrie, 2024

Un oficial olandez se opune emiterii obligațiunilor comune ale UE /„Pentru noi, ar fi o AMENINȚARE”

Publicat: 13/12/2024, 20:03

Obligațiunile comune emise de Uniunea Europeană ar reprezenta o amenințare pentru titlurile de stat din Olanda dacă ar fi reclasificate ca fiind garanții suverane, afirmă Saskia van Dun, directorul Trezoreriei olandeze.

Guvernul olandez ar prefera ca eurobondurile să fie considerate în continuare datorii supranaționale, a declarat vineri Saskia van Dun, într-un interviu acordat grupului media

Uniunea Europeană a pledat constant în ultimul an pentru clasificarea obligațiunilor europene ca fiind datorii guvernamentale, pentru a atrage investitori. Oficialii europeni au argumentat că acest lucru ar contribui la reducerea costurilor de împrumut, care rămân mai mari decât cele destinate Olandei.

”Eu știu că Guvernul Olandei nu este favorabil unei astfel de evoluții, pe de altă parte, problema este dacă poate fi oprită. Pentru noi, în calitatea de agenție a Trezoreriei, ar fi o amenințare. Dar poate exista și cooperare între agențiile de gestionare a datoriilor, eu, personal, cred că acesta este drumul înainte”, a afirmat Saskia van Dun.

Uniunea Europeană are nevoie de garanții comune pentru a obține credite, a declarat recent

, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), motivând propunerea prin necesitatea avansării planurilor de securitate și de tranziție climatică.

”Banca Centrală Europeană, cel puțin sub conducerea mea, a susținut suplimentarea capacităților fiscale, un plan care se înscrie în măsurile bune pentru dezvoltarea zonei euro. Finanțarea comună este dezirabilă, fie prin capacități fiscale sporite, fie prin asumarea în comun a datoriilor. Sunt convins că acest lucru este dezirabil”, a declarat Christine Lagarde în cursul audierilor în Parlamentul European.

Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost guvernator al BCE, a afirmat recent, într-un raport, că Uniunea Europeană trebuie să mobilizeze suplimentar 800 de miliarde de euro anual pentru investiții, pentru intensificarea cheltuielilor de apărare, dezvoltarea tehnologică și tranziția ecologică. Draghi a recomandat că cea mai bună modalitate de finanțare ar fi prin emiterea de obligațiuni europene comune. Germania se opune ideii, avertizând asupra contagierii problemelor financiare, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut găsirea unei soluții, pentru a evita declinul Uniunii Europene.

Fabio Panetta, guvernatorul Băncii Naționale a Italiei și membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că

, pentru a putea fi competitivă în raport cu Statele Unite și pentru a asigura un viitor al creșterii economice și inovării. Guvernatorul Băncii Italiei a notat că datoria publică a Uniunii Europene constă în prezent din credite obținute pentru Fondul UE de Relansare.

”Începând din 2028, volumul eurobondurilor va începe să se diminueze, atingând nivelul de aproape zero în următoarele trei decenii. Crearea unei capabilități fiscale comune pentru finanțarea proiectelor publice ar ajuta Europa să depășească această anomalie”, a afirmat Fabio Panetta.

Urmărește Gândul.ro pe

Antena 3

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Video –

13 Dec, 23:52

Economic –

13 Dec, 23:25

Tehnologie –

13 Dec, 23:22

Ultima oră

Crăciun –

13 Dec, 22:00

13 Dec, 21:47

Sănătate –

13 Dec, 20:31

Sursa: https://www.gandul.ro/financiar/un-oficial-olandez-se-opune-emiterii-obligatiunilor-comune-ale-ue-pentru-noi-ar-fi-o-amenintare-20380531

Ultimă oră

Același autor