5.4 C
Constanța
10 ianuarie, 2025

Recomandări ANPC în perioada reducerilor de iarnă, în special pentru achiziţiile online

ANPC prezintă o serie de recomandări şi informaţii utile pentru consumatori în perioada reducerilor de iarnă, în special pentru achiziţiile online, un ghid care acoperă aspecte importante precum verificarea preţurilor şi reducerilor, siguranţa tranzacţiilor şi condiţii de returnare a produselor.

„În perioada reducerilor de iarnă este recomandat să verificăţi preţurile prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică ce a dus la îmbunătăţirea constanţa a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele online. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de iarnă, citiţi cu atenţie caracteristicile produsului şi verificăţi dacă acesta corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dvs.

Cumpărăturile din această perioada pot fi făcute în deplină siguranţă dacă întocmiţi o lista cu produsele pe care doriţi să le cumpăraţi şi cu preţurile actuale ale acestora, verificaţi stocul existent, preţul afişat şi dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA), dacă preţul include şi costul de livrare”, scrie pe Facebook directorul general al ANPC, Paul Anghel.

În cazul unor comenzi online, oamenii sunt ndemnaţi să verifice, înainte de a trimite comanda, dacă preţul fiecărui produs din coşul de cumpărături este acelaşi cu preţul redus indicat.

„Dacă aveţi nelămuriri, contactaţi comerciantul prin telefon pentru a cere informaţîi suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări va poate oferi indicii asupra seriozităţîi vânzătorului. Comerciantul este obligat să informeze corect şi complet consumatorii. (…) Recomand consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul. În plus, pentru contractele încheiate pe pieţele online (de intermediere vânzări între comercianţi şi consumatori) consumatorul trebuie să ştie că orice furnizor de piaţă online (proprietarul website-ului de intermediere) este obligat să furnizeze următoarele informaţii într-o secţiune specifică a interfeţei online, care este direct şi uşor accesibilă de pe pagină unde sunt prezentate ofertele. (…) Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, preţul trebuie întotdeauna afişat clar, lizibil, în lei şi cu toate taxele incluse (TVA şi alte taxe suplimentare, dacă este cazul). (…) Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă / preţului anterior. Preţul de referinţă / preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de dată aplicării preţului redus. În cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de dată aplicării reducerii de preţ. În cazul produselor prezente la comercializare într-o perioada mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în această perioada înainte de dată aplicării reducerii de preţ. Vânzătorul trebuie să indice într-un mod clar, lizibil şi uşor de identificat perioada în care preţul anterior a fost aplicat”, adaugă Anghel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Sursa: https://www.mediafax.ro/social/recomandari-anpc-in-perioada-reducerilor-de-iarna-in-special-pentru-achizitiile-online-22634153

Ultimă oră

Același autor