Sursa foto: Shutterstock
Majoritatea familiilor care cu doi părinți se confundă cu unele variante de parteneriat. Să fii părinte nu este ușor. E nevoie de comunicare constantă, împărțirea aribuțiilor în casă și să te rogi ca următoarea excursie să nu fie un dezastru.
Iată câteva calități care fac un părinte de neuitat pentru
i lui:
1. Valorificarea punctelor forte parentale
Nu este vorba despre împărțirea lucrurilor pe criterii de gen. Este vorba despre valorificarea punctelor forte ale parteneriatului tău. Unul este matinal, iar celălalt bufniță de noapte. Unuia îi place să organizeze lucrurile și să gătească, așa că planifică și pregătește mesele. Celălalt este bun la tehnică și muzică, așa că se asigură că muzica poate fi difuzată în fiecare cameră din casă și iPhone-ul meu nu este gata să crape.
Egalitatea se echilibrează în timp, nu în fiecare moment.
2. Prioritate pentru lucrurile care iți hranesc sufletul
Fiecare partener are propriile lucruri care îi fac plăcere și este bine să coninue să le practice, chiar dacă este părinte.
Când un părinte este fericit, toată lumea ese fericită. Acordarea priorității activităților care îți hrănesc bunăstarea este esențială pentru capacitatea de a fi un părinte eficient și bunăstarea generală a copiilor.
Un studiu din 2021 avertizează că neglijarea îngrijirii de sine poate duce la epuizare, depresie și relații de familie tensionate.
3. Pauze
Acordarea de pauze unul celuilalt se numește: Fii un pic divorțat. Fiecare partener este bine să aibă câteva ore pe săptămână doar pentru el. Așa vă puteți păstra independența anterioară copiilor.
În fiecare săptămână, ies o noapte fără responsabilitatea copilului, la fel și soțul meu. În celelalte nopți (cu excepția nopții de întâlnire), împărțim serviciul de preluare și rutina de seară.De asemenea, permite fiecăruia noi să dezvolte punctele forte ca părinți și un timp suplimentar pentru relații cu copiii.
Părintele este în mod inerent solicitat, iar luarea de pauze poate ajuta la prevenirea epuizării și reducerea nivelului de stres, ceea ce duce la îmbunătățirea stării mentale și emoționale.
Cercetarea Asociației Americane de Psihologie a explicat că atunci când părinții își pot dedica timp pentru ei înșiși, se întorc la familiile lor simțindu-se mai înviorați și capabili, ceea ce poate îmbunătăți calitatea interacțiunilor cu copiii și partenerii lor.
4. Renunță la control
Prea multe femei se plâng de felul în care soțul lor se îmbracă, îngrijește sau hrănește copiii. Lasă-l în pace și fii recunoscătoare că ai un partener care te ajută – chiar dacă pune farfuriile pe un suport greșit sau alege o ținută nepotrivită.
Microgestionarea parentală poate avea un impact negativ asupra dezvoltării și bunăstării copiilor, împiedicându-le capacitatea de a-și dezvolta independența, încrederea în sine și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Un studiu din 2022 recomandă încurajarea copiilor să facă greșeli și să învețe din ele, mai degrabă decât să încerce constant să le prevină.
5. Amintiri pozitive
Amintirile pozitive din copilărie, în special cele care implică părinții, pot amortiza efectele negative ale experiențelor adverse din copilărie.
Cercetările indică o legătură între amintirile fericite din copilărie și o sănătate mai bună, inclusiv mai puțină depresie și mai puține boli cronice la vârsta adultă.
A fi părinte și partener înseamnă călătorii maraton. Ne dăm seama de lucruri pe parcurs. Nu ajungem niciodată la perfecțiune.
Dar atunci când ne concentrăm pe valorile și prioritățile noastre de bază, putem depăși orice provocări care ne apar, notează