Sursa foto: facebook
Portul Giurgiulești din Republica Moldova va fi vândut de BERD iar România și-a manifestat intenția de a-l cumpăra.
Portul se află pe o scurtă porțiune de faleză la Dunăre, în Republica Moldova, și se învecinează cu România și Ucraina . Portul Giurgiulești esteesențial pentru economia și securitatea energetică a Republicii Moldova.
″Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul
maritim-fluvial al Republicii Moldova, a lansat un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova.
Procesul de fuziuni și achiziții este în curs de desfășurare și se realizează în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește viitorul cadru comercial și juridic al portului, menit să faciliteze investițiile interne în concordanță cu cele mai bune practici și standarde internaționale din acest domeniu″, transmite BERD.
România, interesată de achiziția portului din R. Moldova
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în 2024, că România este interesată de această achiziție strategică.
„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja, prin ministrul Transporturilor, România și-a arătat interesul către BERD – pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD – de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta.
Domnul ministru al Transporturilor a avut aceste discuții cu BERD. Așteptăm”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Importanța Portul Giurgiulești
Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este singurul port maritim al Republicii Moldova și reprezintă un punct strategic esențial pentru economia țării. Se află în sudul Moldovei, la confluența râurilor Prut și Dunăre, și oferă acces direct la Marea Neagră.
Citește pe Antena3.ro
Acestase află la kilometrul 133,8 al Dunării, în apropierea granițelor cu România și Ucraina. Este singurul acces al .Moldova la mare, putând să primească nave maritime cu pescaj de până la 7 metri și o capacitate de până la 10.000 de tone. Infrastructura portuară include terminale pentru petrol, cereale, containere și pasageri. Terminalul petrolier a fost inaugurat în 2006, cel pentru pasageri și de cereale în 2009. În 2012 a fost adăugat un terminal pentru containere, iar în 2015 a început construcția unui al doilea terminal de cereale .
Portul are statutul de zonă economică liberă până în 2030, oferind facilități fiscale și vamale atractive pentru investitori. Este administrat de compania olandeză Danube Logistics, care, cu sprijinul BERD, a investit circa 60 de milioane de dolari în dezvoltarea sa .
Portul Giurgiulești are un rol crucial în logistica regională, oferind servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală: rutieră, feroviară și fluvială, notează