12.4 C
Constanța
19 aprilie, 2025

Marijuana – pericole și beneficii

O problemă intens dezbătută de ani buni în lumea științifică este dacă marijuana reprezintă o „poartă de acces” către abuzul de alte substanțe, mai periculoase, dar și dacă un consum controlat de „iarbă” poate îmbunătăți anumite funcții ale organismului uman.

Multe studii au constatat că cei mai mulți oameni care consumau alte droguri ilicite folosiseră, într-adevăr, mai întâi

. „Cu toate că astfel de rezultate susțin ipoteza porții de acces, ele nu arată în ce măsură consumul de marijuana cauzează realmente folosirea altor droguri. Cei care sunt atrași de marijuana pot pur și simplu să fie predispuși la abuzul de substanțe în general, indiferent de expunerea lor la iarbă. În plus, deseori, indivizii fumează tutun sau beau alcool înainte de a se apuca de marijuana.”, remarcau psihoterapeuții Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld în studiul „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Lifestyle, 2024).

Afectarea memoriei de scurtă durată

Dar nicotina și alcoolul nu sunt, și ele, niște „porți de acces? Din nou specialiștii: „Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că un consum masiv de marijuana poate duce la toleranță crescută și la simptome de sevraj atunci când se încearcă oprirea obiceiului. În plus, consumul masiv contribuie la apariția unor probleme respiratorii și cardiovasculare, precum și la afectarea memoriei de scurtă durată. Marijuana poate declanșa, de asemenea, anumite tulburări, precum schizofrenia, în cazul persoanelor vulnerabile, deși cercetătorii încă mai pun la îndoială dovezile privind acest aspect. În sfârșit, din cauză că marijuana este încă ilegală în multe state ale lumii, oamenii care posedă sau vând marijuana se pot confrunta cu consecințe legale.”

Reducerea presiunii oculare

„Pe de altă parte – au urmat psihoterapeuții Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld -, marijuana are avantaje semnificative pentru indivizii care suferă de anumite boli.” Mai precis? „La pacienții cu glaucom, poate reduce presiunea oculară periculos de mare ce poate duce la pierderea vederii. În plus, iarba poate oferi relaxare în durerea cronică, reduce greața și senzația de vomă produse de chimioterapia pentru cancer și poate limita pierderea severă în greutate produsă de SIDA și de alte maladii. Atunci când o persoană chiar devine dependentă, câteva tipuri de psihoterapie o pot ajuta să scape de acest obicei. Unul dintre tipurile cele mai eficiente este o formă de terapie cognitiv-comportamentală (TCC) adaptată la cognițiile celui dependent. Folosind TCC, terapeuții îi învață pe pacienți abilități practice de adaptare (coping) care duc la schimbarea comportamentului.”

Remedii pentru adicție

Mai mult: „De asemenea, ei încearcă să modifice gândurile care contribuie la adicția unei persoane. Două tratamente mai rapide sunt Interviul Motivațional și, strâns legată de acesta, terapia de întărire a motivației. Scopul acestor metode este întărirea dorinței persoanei de a opri sau reduce consumul de iarbă. Din păcate, ratele de recădere rămân înalte pentru toate psihoterapiile contra dependențelor. Într-un studiu publicat în 2003, psihologul Brent A. Moore, acum la Universitatea Yale, și colegii săi au constatat că 41% dintre dependenții de marijuana tratați cu succes au suferit o recădere în următoarele 6 luni. Oamenii de știință caută modalități de a asigura o abstinență constantă, pe termen lung.”

În final: „Publicul trebuie să conștientizeze care sunt adevărurile în legătură cu marijuana, astfel încât să poată ignora miturile legate de efectele drogului. Doar știind în ce situații marijuana reprezintă o amenințare reală și în ce situații riscul este minim, oamenii vor putea să evalueze corespunzător pericolele și beneficiile. Atât politicile de sănătate, cât și cele sociale depind de acest lucru.”

Citește pe Antena3.ro

Tulburarea consumului de canabis

Această dependență e definită drept un tipar de consum problematic de canabis, apărut în decursul unei perioade de 12 luni, ce duce la disfuncții semnificative sau suferință ce se manifestă prin două sau mai multe dintre următoarele caracteristici:

„Consumul masiv de marijuana contribuie la apariția unor probleme respiratorii și cardiovasculare, precum și la afectarea memoriei de scurtă durată.”, Hal Arkowitz, psihoterapeut

„Marijuana poate oferi relaxare în durerea cronică, reduce greața și senzația de vomă produse de chimioterapia pentru cancer.”, Scott O. Lilienfeld, psihoterapeut

Sursa: https://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/marijuana-pericole-beneficii-995477.html

Ultimă oră

Același autor