Licitațiile pentru sectoarele de plajă s-au organizat mai devreme, anul acesta, pentru următorii 10 ani, așa cum mediul de afaceri cere de foarte mult timp.
Cu toate acestea, birocrația i-a pus în dificultate pe mulți dintre câștigătorii licitațiilor, pentru că timpul rămas până la deschiderea sezonului estival nu este suficient pentru a amenaja acele
și pentru a obține toate autorizațiile necesare pentru funcționare. Au fost scoase la licitație 83 de sectoare de plajă, inclusiv din suprafețele rezultate în urma lucrărilor de înnisipare, din ultimii ani, dar ca să funcționeze mai au nevoie de racordări la rețelele de electricitate, apă și canalizare, autorizații de amplasare a beach-barurilor și multe alte documente și lucrări pentru care e nevoie de câteva luni.
În ultimii 5 ani au fost multe scandaluri legate de atribuirea sectoarelor de plajă, pentru că investitorii se plângeau că se fac contracte pentru perioade foarte scurte și nu-și pot amortiza investițiile. Autorității Naționale Apele Române i s-a cerut atribuirea plajelor pe perioade de cel puțin 10 ani, astfel încât să se poată face investiții și să nu mai fie nevoie de demolarea teraselor, restaurantelor și beach-barurilor după un sezon sau două de funcționare.
Ministerul Mediului și Apele Române au ținut cont, în cele din urmă, de această nevoie a celor care câștigă licitațiile pentru administrarea plajelor de pe litoralul românesc, iar anul acesta ar fi trebuit să se intre în normalitate, pentru că s-au organizat din timp licitațiile, în luna martie, pentru 83 de subsectoare de plajă în staţiunile Năvodari, Mamaia, Constanţa, Tuzla şi Vama Veche. Dar de atunci au început să apară alte probleme, pentru că unii dintre câștigători se confruntă cu birocrația locală care face să se repete istoria ultimilor ani, când mulți administratori de plajă au funcționat ilegal, preferând să plătească amenzi ca să nu piardă toată investiția, în lipsa posibilității de a obține toate autorizațiile necesare.
Câștigătorii spun că s-a început „cu stângul”
Din dorința de a face lucrurile mai bine, ANAR ar fi încercat să simplifice procedura, dar s-au încurcat în birocrația administrației locale, creând mai multe probleme celor care au participat la licitații. „Anunțul de participare la licitație s-a publicat inițial pe 28 februarie 2025 – data limită de depunere a ofertelor fiind 21 martie și data licitației 24 martie, după care s-a făcut o actualizare, pe 3 martie – data limită de depunere a ofertelor fiind 25 martie și data licitației 31 martie 2025. Chiar pe 3 martie am solicitat, pe mail, caietul de sarcini, iar pentru a putea intra în posesia lui a trebuit să revenim cu mail și pe 4 martie. Era obligatoriu să prezentăm în documentația de la licitație și dovada solicitării caietului de sarcini – care vine cu titlu gratuit, dar după aceea au revenit cu un anunț de tip erată, unde este specificat că nu mai este necesară dovada intrării în posesie a caietului de sarcini. L-am primit pe 5 martie – deci am pierdut, de la data publicării primului anunț și până la primirea caietului de sarcini, o perioadă în care puteam pregăti documentele pentru licitație”, se plânge unul dintre câștigătorii licitațiilor.
Unii dintre câștigătorii licitațiilor spun că au fost probleme și cu modul în care a fost întocmit caietul de sarcini, probabil pentru că s-a lucrat în grabă și s-au omis unele aspecte importante pentru investitori.
„Caietul de sarcini a fost întocmit prost, astfel încât, de la data la care s-au putut solicita clarificări, până la data limită pentru clarificări – 18 martie 2025 – au fost depuse nenumărate cereri la care s-a răspuns inițial, după care s-au șters răspunsurile și s-au dat altele. S-au solicitat certificate fiscale de la Taxe locale, pentru a arăta că suntem fără datorii, în condițiile în care termenul de depunere al dosarului pentru licitație a fost 25 martie 2025, iar taxele locale se puteau achita până la data de 31 martie 2025. Astfel au obligat agenții economici participanți la licitație să-și achite taxele înainte de termenul legal”, mai spune un câștigător de licitație.
Nemulțumiții spun că răspunsurile la solicitările de clarificări nu au fost la subiect, ci doar s-au stipulat niște legi după care s-a întocmit caietul de sarcini. Participanții la licitații au solicitat noi clarificări, pe 10 martie 2025, iar răspunsul a venit pe 14 martie, pe mail, iar cu adresă oficială a ajuns la solicitanți abia pe 17 martie. Încurcăturile ar fi apărut la Administrația Bazinală Constanța.
„Am solicitat, pe 5 martie, la ABADL Constanța o adresă pentru eliberarea unei scrisori pentru participarea la licitație iar răspunsul a venit pe 13 martie. Am depus dosarul pentru licitație. La momentul licitației, reprezentanții agenților economici au fost ținuți afară, pe motiv că plicurile se află pe holuri și încă nu sunt pregătite sălile de licitație. Noroc că aveam dozator de apă, că și așa nu aveam unde să ne așezăm, pentru că nu existau scaune pe holuri”, povestește un participant la licitație.
Administrația Bazinală Constanța a îngreunat procesul
Tot la ABADL Constanța au apărut probleme legate de întârzierea semnării contractelor de atribuire, din cauza birocrației, spun participanții. „Am participat la licitație în data de 2 aprilie 2025, iar anunțul de atribuire a fost postat pe site în data de 14 aprilie, la sfârșitul zilei. De la data postării anunțului, conform caietului de sarcini, autoritatea contractantă poate să încheie contractul numai după împlinirea unui termen de 20 de zile calendaristice de la data realizării comunicării rezultatului procedurii. De asemenea, am primit o adresă de la ABADL Constanța, în care ni se comunica faptul că toată documentația pentru amplasarea și funcționarea unui beach-bar se vor depune și la ABADL Constanța, în condițiile în care noi, la momentul adresei nu avem contractul încheiat”, mai spune un câștigător al procedurii de licitație pentru subsectoarele de plajă.
Cei care au câștigat licitațiile sunt nemulțumiți acum de piedicile pe care le pun procedurile birocratice, spunând că vor pierde foarte mulți bani din cauza imposibilității de a amenaja în timp util sectoarele de plajă sau sunt efectiv obligați de autoritățile locale, din cauza birocrației, să înceapă sezonul estival fără autorizații, riscând amenzile care deja au devenit o obișnuință pentru instituțiile de control.
Nu mai coincid sectoarele din documentele primăriilor
A mai apărut o problemă și din cauza renumerotării subsectoarelor de plajă, în urma lărgirii prin înnisipare, din ultimii ani, care complică și mai mult procedurile birocratice de la nivel local.
„Suntem puși în imposibilitatea de a obține toată documentația și toate avizele pentru a beneficia de contractul pe care îl vom încheia cu Apele Române, cel puțin pentru sezonul care abia începe. De asemenea, în urma lucrărilor efectuate pe plajă s-au atribuit altă numerotare de sectoare și subsectoare, iar acest lucru influențează negativ obținerea tuturor autorizațiilor și certificatelor”, spune un administrator de plajă.
Agenții economici care în acest moment ar fi trebuit să facă ultimele pregătiri pentru a deschide sezonul estival la 1 mai mai au de așteptat foarte multe avize și autorizații, până să se apuce să construiască beach-barurile, iar autorizațiile de la primării ar veni, conform tuturor procedurilor, abia la închiderea sezonului, dacă s-ar respecta toate cerințele. Nici anul acesta nu se va putea intra de la început în legalitate și mulți se pregătesc să primească amenzi pentru funcționare fără toate aceste documente.
Autorizațiile s-au dat după mai mult de un an
Unul dintre administratorii de plajă a obținut autorizația de la primărie la un aproape un an și jumătate după ce i s-a atribuit contractul de închiriere pe o perioadă de 2 ani, fiind obligat de autorități să funcționeze ilegal, ca să nu plătească degeaba chiria pentru sectorul de plajă câștigat la licitație.
„Anul 2025, din punct de vedere al utilizării plajelor, conform contractelor de închiriere, este compromis. Dar chiria se plătește. Iată care sunt toate autorizațiile și documentele ce ne sunt necesare pentru a putea beneficia de plaja pentru care încă nu s-a încheiat contractul de închiriere și pe care nu le putem obține doar după încheierea contractului: Deschidere punct de lucru la Registrul Comerțului; Amplasare șezlonguri – pentru care e nevoie de acord Apele Române și Autorizație de la Primărie; Amplasare beach-bar – cu certificat de urbanism, autorizație de construire și autorizație de la Primărie. Ultimul este documentul care se obține cel mai greu și într-o perioadă foarte lungă de timp. La contractul anterior am obținut documentul pe 18 iulie 2024, în condițiile în care anunțul de atribuire a contractului de închiriere l-am primit pe 13 aprilie 2023”, explică un investitor.
Mai este nevoie de diferite acorduri de la Apele Române, racordarea la utilități – alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, contracte deșeuri etc.
De asemenea, există și cerințe suplimentare față de anii precedenți. Procedura birocratică s-a complicat și mai tare, după ce deja era imposibil de respectat. „În plus față de anii trecuți, majoritatea documentelor și a acordurilor obținute trebuie să fie depuse și la ABADL Constanța. Pentru toate aceste autorizații și acorduri mai este nevoie de foarte multe documente de obținut”, mai spune administratorul de plajă.
Nemulțumiții cer o schimbare urgentă a legislației, pentru a nu fi obligați de autoritățile locale să funcționeze în ilegalitate și să plătească amenzi și anul acesta. Administratorii plajelor spun că dacă nu ar începe sezonul fără a obține toate documentele, litoralul românesc ar rămâne gol, poate chiar până la finalul anului viitor, dar ei vor fi obligați să plătească suma stabilită pentru închiriere, fără ca statul să le faciliteze funcționarea. Nu doar ei ar pierde bani, ci și statul român, dacă plajele ar rămâne neamenajate și nefuncționale.
Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/sezon-estival-avize-autorizatii-plaje-995835.html