Activitatea financiară și administrarea patrimoniului, neconforme sub toate aspectele semnificative. Mii de hectare nu apar în acte
Misiunile de
ale Curții de Conturi realizate în ultima perioadă arată că în administrația statului și în cele mai multe dintre companiile sale domnește haosul, iar efectul este risipirea unor importante resurse financiare. Ultimul caz scos la lumină este cel al Companiei Naționale (CN) CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare din România. Deținută de Ministerul Transporturilor, raportul inspectorilor Curții evidențiază riscuri majore pentru patrimoniul public feroviar, precum și disfuncționalități în inventarierea activelor și gestionarea creanțelor. În urma misiunii de audit, una dintre recomandările cuprinse în raportul citat este „inventarierea bunurilor din domeniul public al statului aflate în concesiunea CN CFR SA, precum și a bunurilor incluse în patrimoniul privat al CN CFR SA și clarificarea situației juridice a acestora împreună cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (…)”. Concluzia misiunii de audit la CFR SA este una extremă. „Pe baza activității de audit întreprinse și a probelor de audit suficiente și relevante, am constatat că activitatea financiară și administrarea patrimoniului CN CFR SA, în perioada 2021 – 2023, nu au fost conforme, sub toate aspectele semnificative, cu legislația, normele și reglementările în vigoare, iar neconformitățile sunt semnificative și generalizate”, notează la final raportul citat.
Raportul Curții de Conturi arată că pentru o suprafață de 3.561,33 hectare din terenurile feroviare concesionate CN CFR SA, dreptul de proprietate al statului român nu era intabulat în evidențele cadastrale la data de 15 iulie 2024. Potrivit documentului, „pentru aceste terenuri urmau să fie achiziționate servicii de întocmire a documentațiilor cadastrale”.
Mai mult, CFR SA nu deține o evidență clară privind lungimea liniilor de cale ferată pentru care au fost întocmite documentațiile cadastrale în vederea intabulării, respectiv a celor înscrise în cartea funciară.
Raportul identifică două cauze majore care au generat această situație:
Întârzierile în aplicarea prevederilor legale privind întocmirea documentațiilor cadastrale și publicitatea imobiliară pentru bunurile din domeniul public aflate în concesiunea CN CFR SA.
Refuzul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin oficiile județene, de a înscrie în cărțile funciare documentațiile cadastrale întocmite de CN CFR SA pentru liniile de cale ferată.
Curtea de Conturi subliniază că „prin înscrierea în evidența cadastral judiciară a actelor și faptelor juridice referitoare la bunul imobil, se realizează acțiunea de publicitate imobiliară, prin care se asigură opozabilitatea față de terți a drepturilor reale imobiliare”. În context, liniile de cale ferată sunt considerate bunuri imobile prin destinație, conform Noului Cod civil, fapt ce impune întocmirea și înscrierea lor cadastrală. Neintabularea acestor bunuri „implică riscul neasigurării integrității bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului,” subliniază Curtea de Conturi în raportul său de audit.
CFR SA a contractat în perioada 1998-2022 studii de fezabilitate/servicii de proiectare finanțate integral de la bugetul de stat, în valoare totală de 2.183.435 lei. Dintre acestea, au fost finalizate 2 studii de fezabilitate, a căror valoare contractată a fost de 749.210 lei. De exemplu, compania a plătit peste un milion de lei pentru studiul privind modernizarea sistemului de telecomunicații (etapa III-a), dar proiectul nu s-a mai realizat din lipsă de finanțare.
Probleme legale suplimentare: situația bunurilor imobile executate silit
În urma auditul s-a constatat că anumite bunuri imobile din domeniul public administrat de compania CFR SA au fost executate silit și preluate ca bunuri mobile de SC Trans Expedition Feroviar SRL (SC TEF SRL) încă din 2009, deși ele constituie elemente de infrastructură feroviară, încadrate ca bunuri imobile. De exemplu, „mai multe dispozitive de linii din incinta unor stații de cale ferată au fost preluate de SC TEF SRL prin executare silită mobiliară, iar compania a primit doar dreptul de proprietate asupra materialelor componente, nu și asupra bunului imobil «cale ferată»”. Curtea a menționat deciziile Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), care au constatat că respectivele linii au fost exploatate ca linii ferate industriale, deși nu au fost clarificate definitiv drepturile de proprietate.
Nereguli la regimul proprietății terenurilor și liniilor ferate
Raportul mai relevă discrepanțe importante între regimul juridic al terenurilor incluse în capitalul social al companiei și regimul proprietății asupra liniilor de cale ferată situate pe aceste terenuri. Conform documentului, capitalul social al CN CFR SA se ridica la 1,724 miliarde lei, din care 1,635 miliarde lei reprezintă capital vărsat. În perioada 2021-2023, capitalul social a fost majorat cu peste 527 milioane lei, în principal prin aporturi în natură reprezentate de terenuri proprietate privată, provenind din mai multe regionale feroviare (Constanța, Iași, Craiova). Astfel, în 2021, capitalul social a crescut cu 485,5 milioane lei, incluzând o majorare de 148,4 milioane lei reprezentând terenuri proprietate privată ale Regionalei CF Constanța, iar în 2023 s-au adăugat terenuri în valoare totală de 39,3 milioane lei, aferente câtorva regionale.
Totuși, auditul Curții de Conturi a identificat o problemă semnificativă: unele terenuri incluse în capitalul social, înregistrate ca proprietate privată a CN CFR SA, sunt ocupate cu linii de cale ferată care, potrivit legislației în vigoare, fac parte din domeniul public al statului. În cazul Regionalei Constanța, liniile de cale ferată de la stațiile Mangalia și Neptun, situate pe terenuri considerate proprietate privată, sunt identificate oficial ca elemente ale infrastructurii feroviare publice. Aceasta înseamnă că aceste terenuri ar trebui să facă parte din domeniul public al statului, nu să fie incluse în capitalul social ca proprietate privată.
La data auditului, se afla în curs de clarificare situația unui număr de 157 de vagoane de marfă și de uz administrativ înscrise în evidența contabilă a CFR SA și neidentificate faptic, având valoarea de inventar de 349.716 lei. Raportul Curții de Conturi a recomandat inventarierea materialului rulant din parcul companiei până la sfârșitul acestui an.
Apar creanțe care s-au prescris sau au fost respinse de instanță
Raportul abordează și problema gestionării creanțelor societății care la sfârșitul anului 2023 erau în valoare totală de 33,6 milioane de lei. Auditul realizat a constatat că situația nu a fost clarificată sau regularizată, unele dintre creanțe fiind în afara termenului legal de prescripție sau având sentințe judecătorești care le anulează recuperarea.
O parte semnificativă a creanțelor rămase în solduri este legată de litigii, unele dintre acestea fiind în curs la data misiunii de audit. „Valoarea creanțelor reflectată în evidența contabilă a fost denaturată la data de 31.12.2023”, se precizează în raportul Curții de Conturi, iar aceasta din cauza menținerii în evidență a unor creanțe pentru care s-au încheiat procese favorabile părții adverse, fără ca diferențele să fie reglementate contabil. De asemenea, în cazul unor creanțe privind societăți radiate din Registrul Comerțului, procedura de scoatere din evidență nu fusese finalizată. O sumă de 1.924.308 lei, evidențiată în contul „Debitori diverși”, a fost corectată doar în timpul misiunii de audit.
Exemple relevante din creanțele problematice:
14,4 milioane lei: suma datorată de CFR Marfă către CN CFR SA conform contractului de novație nr. 56/02.07.2012, aferentă unor facturi emise în 2010. Litigiul a fost pierdut de CN CFR SA, iar cererea împotriva SC Astaldi SPA Italia a fost respinsă ca prescrisă în februarie 2018. Totuși, creanța continuă să fie prezentă în evidențe fără aprobarea Consiliului de Administrație pentru scoaterea din evidență;
1,75 milioane lei: creanța provenită din neplata energiei electrice de către CN CFR SA către Electrica Muntenia Nord, datorie acumulată între 2009-2012. Instanțele au respins acțiunile de recuperare formulate de CN CFR SA, iar Consiliul de Administrație a refuzat scoaterea acestei creanțe din evidențe, deși un referat de scoatere fusese întocmit;
7,46 milioane lei: minus de inventar din perioada 2005-2009, preluat prin fuziune de la SC Baza de Aprovizionare CFR SA. Mai multe acțiuni în instanță împotriva angajaților implicați au fost respinse definitiv, iar documentele de expertiză au arătat că valoarea prejudiciului este dificil de stabilit din cauza unor erori și lipsa unor probe concrete;
8,07 milioane lei: facturi de energie neîncasate din perioada 2004-2006, înregistrate în contul „Clienți incerți sau în litigiu” aferente clientului SeFer S.A., care era radiat la momentul auditului;
1,92 milioane lei: sumă înregistrată eronat ca avans neîncasat în contul 461 „Debitori diverși”, o parte urmând să fie transferată la contul 231 „Imobilizări în curs de execuție”, după corecțiile efectuate în timpul auditului.
Deficiențe mari și la nivelul sucursalelor regionale
Pe lângă problemele identificate la nivel central, auditul a constatat serioase deficiențe și la nivelul regionalelor. Astfel, la Regionala CF Brașov, raportul notează, printre alte:
– Necalcularea, nefacturarea, neevidențierea în contabilitate și neurmărirea încasării penalităților de întârziere datorate de unii chiriași, care nu au respectat clauzele contractuale cu privire la termenul de plată a chiriei;
– Nerespectarea prevederilor legale la estimarea valorii achiziției sectoriale și la alegerea modalității de atribuire a contractului sectorial având ca obiect prestarea serviciilor de deratizare și dezinsecție pe raza de activitate a SRCF Brașov.
La Regionala CF Constanța raportul reține:
– Abateri privind activitatea de urmărire și gestionare a deșeurilor similare generate de secțiile SR CF Constanța din incinta Port Constanța; – Operatorul de salubrizare nu a respectat frecvența de ridicare a containerelor;
– Abateri în activitatea de gestionare și de păstrare a evidenței deșeurilor municipale – similar, generate de secțiile SR CF Constanța – activitatea de gestionare a deșeurilor este efectuată numai în unități de volum – mc, nu și în cantități exprimate în tone.
De asemenea, la Regionala CF Galați inspectorii au constatat: „Utilizarea fără respectarea destinațiilor stabilite, de fonduri alocate de la bugetul de stat; efectuarea de cheltuieli fără a avea la bază unele documente de recepție, prevăzute pentru confirmarea respectării prevederilor din caietul de sarcini și contract”.
Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/dezastru-cfr-sa-audit-deficiente-regionale-1002317.html