-0.6 C
Constanța
8 aprilie, 2025

„Adio, dar rămân cu tine!” Musk-Trump, o legătură greu de ucis

În loc de o despărțire cu scântei, așa cum mulți au prezis, cel mai bogat om al planetei pare pregătit să mențină legăturile strânse cu Donald Trump și să păstreze influența de care dispune în prezent asupra politicii SUA, chiar dacă ar părăsi, în curând, Casa Albă.

După luni de zile în care a exercitat o putere imensă asupra executivului de la Washington, devenind o mascotă a noii administrații

, primele semne că Elon Musk s-ar putea îndepărta de rolul său proeminent la Casa Albă au început să apară săptămâna trecută.

Atât Trump, cât și vicepreședintele JD Vance au precizat, în interviuri acordate în ultimele zile, că Musk va părăsi în cele din urmă administrația și „Departamentul de eficiență guvernamentală” (DOGE), pe care l-a fondat.

Acestea au fost cele mai directe declarații de până acum în privința mandatului celui mai bogat om al planetei în cadrul guvernului american.

Concomitent, publicația „Politico” a relatat că Trump le-ar fi spus membrilor cercului său de apropiați că CEO-ul „Tesla” va pleca în următoarele săptămâni, deși Musk a catalogat imediat informația respectivă drept „știre falsă”.

Musk este „angajat guvernamental special”, denumire care, din punct de vedere tehnic, prevede un termen de activitate de 130 de zile. În funcție de modul în care administrația decide să contabilizeze acest interval, mandatul lui Musk ar putea expira, astfel, la sfârșitul lunii mai.

Vance a ținut să precizeze că Musk va rămâne un „prieten apropiat și un consilier” al administrației chiar și după plecarea sa, ceea ce tulbură și mai mult apele în privința modului în care va fi marcată o eventuală plecare a lui Musk.

„Elon cel Fantastic”

Cu toate acestea, problema momentului exact în care Musk ar putea părăsi Casa Albă este mai puțin importantă decât circumstanțele plecării sale.

În pofida scenariului unei despărțiri cu scântei, pe care mulți comentatori s-au grăbit să-l prezică încă din ianuarie, Trump l-a apărat pe Musk în mod constant. Mai mult, au existat foarte puține indicii publice din partea ambilor, în privința unei posibile ostilități sau a unei rupturi apărute în relația lor.

„Politico” a scris, de altfel, că Trump este mulțumit de performanțele lui Musk, chiar dacă președintele anticipează plecarea miliardarului. La rândul lui, Musk pare hotărât să-și mențină legăturile strânse cu președintele și să își păstreze averea și influența, intenționând să modeleze în continuare politica țării.

Sprijinul lui Trump pentru Musk a continuat chiar și atunci când popularitatea celui mai bogat om al planetei a luat-o la vale, în momente în care până și republicanii își exprimau în privat, dar și în mass-media – deseori sub acoperirea anonimatului – îngrijorarea că Musk devine, din punct de vedere politic, un bolovan atârnat de gâtul partidului.

Un sondaj publicat luna aceasta a dezvăluit că majoritatea americanilor au o părere nefavorabilă despre Musk, iar democrații l-au transformat pe acesta tot mai mult în imaginea administrației Trump, în încercarea lor de a profita de pe urma lipsei de popularitate a multimiliardarului, descris drept „mâna dreaptă” sau „drujba” președintelui american.

Spre exemplu, eșecul public și, pe deasupra, extrem de costisitor al lui Musk în campania sa pentru obținerea victoriei conservatorilor în alegerile de săptămâna trecută pentru Curtea Supremă din Wisconsin – după ce a investit milioane de euro în cursa electorală și a condus un miting politic în acest stat – a arătat cât de mult îi poate diviza pe alegătorii americani apropiatul lui Trump.

Democrații și-au concentrat criticile asupra lui Musk și au transformat alegerile din Wisconsin într-un referendum asupra politicilor lui. Cu toate acestea, președintele american a continuat să laude eforturile subalternului său.

„Elon este fantastic”, le-a declarat Trump reporterilor, săptămâna trecută, la bordul „Air Force One”, spunând că își dorește ca Musk să rămână cât mai mult timp posibil, dar că, la un moment dat, acesta va pleca pentru a se concentra asupra companiilor sale.

În perioada petrecută în cadrul administrației, Musk a oscilat între entuziasmul triumfător – exprimat după dezmembrarea unor agenții precum USAID, cel mai mare furnizor unic de ajutor umanitar din lume -, până la atacarea judecătorilor care au decis că DOGE a încălcat legile sau până la manifestarea indignării față de reacția publică îndreptată împotriva sa.

În pofida imprevizibilității sale, perioada petrecută la Casa Albă a fost însă, deseori, reciproc avantajoasă pentru Musk și Trump, a căror relație este acum greu de deslușit.

Un sac fără fund

De când și-a anunțat sprijinul pentru Trump, în iulie anul trecut, Musk a devenit rapid un pilon-cheie al celui de-al doilea mandat al lui Trump, precum și al mișcărilor de dreapta din întreaga lume.

Crearea unui „Super PAC” (comitet politic care poate colecta și cheltui sume nelimitate de bani pentru a influența alegerile din SUA) și contribuția de aproape 300 de milioane de dolari în campania prezidențială l-au transformat pe Musk într-un megadonator de top, precum și într-un broker de putere pentru viitoarele campanii republicane.

Înființarea DOGE, de către Musk, și eviscerarea rapidă a agențiilor guvernamentale nu numai că a trimis la plimbare mii de angajați federali, dar, în mod crucial, i-a plasat pe aliații lui Trump în poziții-cheie, în întreg sistemul federal.

Afacerile sale, precum „SpaceX” și „Starlink”, deja conectate cu servicii guvernamentale cum ar fi comunicațiile prin satelit, s-au consolidat în prezent și mai mult, punând, totodată, bazele unor viitoare contracte lucrative de anvergură.

Între timp, Trump și-a câștigat cel mai bogat susținător, dar și o portavoce publică, un executant politic și un scut capabil să absoarbă criticile pentru concedierile în masă ale administrației americane.

De asemenea, Musk a transformat rețeaua socială X, pe care o deține, într-o platformă pentru politicienii de extremă dreapta și formatorii de opinie pro-Trump, datorită, în mare parte, postărilor celui mai bogat dintre pământeni către cei peste 200 de milioane de urmăritori.

La rândul lui, Trump i-a întors serviciul, lăudându-l pe Musk, pe care l-a descris drept un „mare patriot”, și folosind peluza Casei Albe pentru a promova mașinile „Tesla”.

Având în vedere rolul nedefinit al lui Musk și legăturile sale extinse cu agențiile guvernamentale, nu este clar ce ar implica, de fapt, plecarea sa din administrație.

Este posibil să nu mai fie o prezență constantă în birourile guvernamentale și la reuniunile cabinetului, acolo unde Trump l-a apărat în timpul disputelor cu alți funcționari de rang înalt, dar nu este clar la ce alte puteri și privilegii ar fi dispus să renunțe multimiliardarul, acum, după ce le-a obținut.

Deși Musk lasă deseori senzația unui oaspete care nu știe când să plece, republicanii realizează probabil că este greu să-l dea afară pe cel care plătește petrecerea.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/externe/musk-trump-despartire-influenta-politica-sua-994526.html

Ultimă oră

Același autor