12.4 C
Constanța
18 mai, 2024

Administrația SUA cere Israelului să evite o ofensivă în Rafah și speră să se ajungă rapid la un ARMISTIȚIU

Publicat: 03/05/2024, 22:09

Administrația Joe Biden a reiterat, vineri seară, că nu este de acord cu o operațiune majoră a armatei israeliene în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, atrăgând atenția că Israelul trebuie să protejeze viețile civililor palestinieni.

Președinția SUA a transmis că nu a primit încă un plan al Israelului privind o operațiune militară în orașul Rafah, unde s-au refugiat aproximativ 1,3 milioane de civili palestinieni.

”Noi am fost foarte clari, nu am văzut un plan complet, nu am văzut niciun plan referitor la intențiile Israelului privind operațiunea din Rafah. Am fost clari și în legătură cu preocupările noastre privind o operațiune militară majoră în Rafah. Am spus acest lucru, în Rafah sunt peste un milion de civili palestinieni, vrem să ne asigurăm că viețile lor sunt protejate. Vom continua conversațiile cu Guvernul israelian, credem că Guvernul israelian va ține cont de preocupările noastre, dar nu am văzut niciun plan”, a declarat, într-o conferință de presă, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

”Noi am fost foarte clari asupra preocupărilor noastre privind o operațiune militară majoră în Rafah, noi nu susținem așa ceva”, a precizat Karine Jean-Pierre, cerând avansarea negocierilor pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, pentru eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni și pentru intensificarea asistenței umanitare.

”Armistițiul, eliberarea ostaticilor și suplimentarea asistenței umanitare sunt chestiuni esențiale. În același timp, noi menținem angajamentul ferm pentru securitatea Israelului”, a subliniat Karine Jean-Pierre, precizând că trebuie luate măsuri pentru a nu se repeta atacurile teroriste comise de grupul Hamas pe 7 octombrie 2023.

Egiptul, Qatarul și Statele Unite depun eforturi pentru obținerea unui acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas. Acordul ar urma să includă un armistițiu temporar în Fâșia Gaza, eliberarea a zeci de ostatici israelieni în schimbul a sute de militanți palestinieni închiși în Israel și intensificarea asistenței umanitare pentru civilii palestinieni.

, directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), a ajuns vineri la Cairo, iar grupul militant Hamas va trimite sâmbătă o delegație pentru continuarea negocierilor.

Conform unor surse, Guvernul Benjamin Netanyahu a avertizat mișcarea Hamas că are la dispoziție o săptămână pentru a accepta acordul de eliberare a unora dintre cei peste 100 de ostatici israelieni, avertizând că, în caz contrar, va fi lansată ofensiva în orașul Rafah.

Statele Unite au cerut constant Israelului să evite lansarea unei operațiuni militare majore în Rafah, subliniind că există modalități alternative de eliminare a prezenței Hamas din această zonă.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 5.400 de răniți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 34.622 de morți și 77.867 de răniți în Fâșia Gaza.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Știri –

03 May, 22:28

Știri politice –

03 May, 22:12

03 May, 21:59

Ultima oră

Actualitate –

03 May, 21:32

03 May, 20:57

03 May, 20:31

Sursa: https://www.gandul.ro/international/administratia-sua-cere-israelului-sa-evite-o-ofensiva-in-rafah-si-spera-sa-se-ajunga-rapid-la-un-armistitiu-20200629

Ultimă oră

Același autor