Unul dintre liceele premiate de Klaus Iohannis a avut doar doi elevi la Bacalaureat, unul dintre ei l-a picat inițial. FOTO: Facebook Administrația Prezidențială
, preşedintele României Educate, a insistat în timpul mandatului său pe ideea că educaţia este prioritatea sa numărul 1. Acum, 10 ani mai târziu, Iohannis a ajuns
din judeţul Constanţa, care la ultima sesiune de Bacalaureat a avut doar doi elevi înscrişi, dintre care unul care a şi reuşit să promoveze. Profesorii spun că „la început au crezut că a fost o glumă”.
Pe lângă colegiile în care Klaus Iohannis şi soţia sa au predat de-a lungul timpului, Ordinul „Meritul pentru învăţământ” a ajuns şi la un liceu profesional din Judeţul Constanţa, unde la ultima sesiune de Bacalaureat s-au înscris doar două persoane, dintre care un candidat a şi reuşit să promoveze examenul. Este vorba despre despre Liceul Tehnologic din comuna Mihai Viteazul.
La 60 de kilometri de Portul Constanţa se află localitatea Mihai Viteazu, o comună care, până odinioară, era o localitate ca oricare alta. Totul s-a schimbat după ce în inboxul şcolii a apărut subit un mail care anunţa directorul că au fost selectaţi pentru a primi cel mai înalt ordin dedicat unităţilor de învăţământ.
Mituța Borcan, director Liceul Tehnologic Mihai Viteazul : „La început am crezut că este o glumă şi că nu este un email care este adevărat. La două trei zile am fost sunată de Administraţia Prezidenţială, care mi-a zis să mă prezint acolo cu un profesor şi un elev.”
Vestea a surprins şi autorităţile locale.
„Nu știm pe ce criterii”
Adrian Costache – primar : „Şcoala noastră a fost decorată, nu ştim pe ce criterii. Nu e decizie locală, nu e prezidenţială, eu cred că toate aceste decoraţii au fost luate la decizia inspectoratelor judeţene.”
Cum o asemenea distincţie nu avea cum să vină fără motiv, am întrebat şi profesorii dacă ştiu cum au reuşit să atingă această performanţă.
Profesor : „Criteriile distincției domnului președinte au fost clare, pentru implicarea profesorilor în proiecte și pentru dezvoltarea rurală.”
Însă elevii şi oamenii locului sunt convinşi că meritau pe deplin această decoraţie.
Elev : „Învățăm, ne distrăm așa cum trebuie la ore.”
Elev : „Profesorii noştri sunt foarte de treabă şi reuşim să înţelegem foarte bine materia.”
Localnic : „Merită, da!”
Localnic : „Învaţă, da! Să spunem, sunt şi aşa şi aşa!”
Realitatea este că în spatele deciziei preşedintelui a stat un singur lucru: unitatea a depus eforturi în ultimii ani pentru dezvoltarea şi dotarea cu echipamente de ultimă generaţie.