9.4 C
Constanța
4 aprilie, 2025

Ciolacu: Apartenenţa la OCDE înseamnă investiţii mai mari, un rating de ţară mai bun, un cadru de concurenţă echitabil pentru companii şi un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient. Pe scurt, o administraţie publică mai performantă

2 aprilie 2025, 12:06

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că apartenenţa României la OCDE înseamnă investiţii mai mari, un rating de ţară mai bun, un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient şi un cadru de concurenţă echitabil pentru companii. El a precizat că toate aceste lucruri vor duce la o administraţie publică mai performantă.

”Imediat cum am preluat primul mandatul de premier, am anunţat că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru dezvoltarea şi modernizarea României. De aceea, cred că trebuie să folosim orice prilej, cum este şi cel de azi, ca să le explicăm românilor de ce aceasta merită să fie un efort naţional. Pentru că apartenenţa la OCDE înseamnă investiţii mai mari, un rating de ţară mai bun, un cadru de concurenţă echitabil pentru companii şi un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient. Pe scurt, o administraţie publică mai performantă. Înseamnă a îmbunătăţi viaţa fiecărui român, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calităţii”, a afirmat Ciolacu, la conferinţa ”România şi OCDE – Principalul proiect de ţară după NATO, UE şi Schengen”, organizată la Palatul Cotroceni.

El a oferit şi un exemplu cum a fost preluată o recomandare OCDE în domeniul educaţiei.

”Ministerul Educaţiei şi Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluţii moderne. Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, o aşteptare unanimă la nivelul societăţii”, a explicat premierul.

El a precizat că în ultimul an şi jumătate au fost obţinute 12 avize din partea comitetelor OCDE.

”Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an şi jumătate, parcurs în care am reuşit să obţinem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar. Suntem obligaţi să menţinem acelaşi ritm susţinut şi în acest an ca să obţinem toate avizele rămase. Suntem ca într-o cursă de maraton, unde anduranţa este decisivă”, a transmis Marcel Ciolacu.

El consideră că aderarea la OCDE, gestionată în acelaşi timp cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur examen administrativ dat de România.

”Adevărul este că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex şi sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace. A trebuit să învăţăm să lucrăm aplicat, în echipe largi şi într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate unde suntem evaluaţi la sânge, pentru a atinge standardele ţintite. Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriaşe. Conform previziunilor Băncii Naţionale a României, cât şi celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei româneşti oportunităţi enorme”, a mai declarat Ciolacu.

El a făcut o paralelă cu ceea ce a însemnat pentru dezvoltarea ţării aderarea la Uniunea Europeană.

”În anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al României, la paritatea puterii de cumpărare, era de aproximativ 25% din media UE, iar în prezent acest indicator se îndreaptă spre aproape 80%. Asta înseamnă că România a recuperat anual, în medie, peste două puncte procentuale din acest decalaj. În procesul de convergenţă, un rol-cheie l-a avut şi creşterea productivităţii muncii – cea mai rapidă din centrul şi estul Europei! Această creştere a fost susţinută semnificativ de o majorare solidă şi constantă a volumului investiţiilor străine directe, generate de apartenenţa la Uniunea Europeană”, a subliniat Marcel Ciolacu.

El a explicat că din momentul în care România va intra în OECD, PIB-ul ţării noastre poate creşte cu aproape şapte puncte procentuale.

”Astăzi, noi avem un proiect de ţară, iar acesta se numeşte aderarea la OECD. Este mesajul cel mai clar al României că doreşte să intre în rândul ţărilor dezvoltate. Dimensiunea acestei reuşite, ca efect economic, este covârşitoare: în momentul în care intrăm în OECD, în primul an fiscal, PIB-ul României poate creşte cu aproape 7 puncte procentuale! Asta înseamnă că până în 2030 avem şanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanţare şi la capital mult mai ieftine, plus un avantaj masiv în clasamentul destinaţiilor de investiţii. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale şi economice cu impact global”, a mai declarat Ciolacu.

El a adăugat că aderarea la OCDE cuplată cu finalizarea PNRR reprezintă momentul de graţie al dezvoltării României moderne.

”Integrarea euro-atlantică, la NATO şi la Uniunea Europeană, a deschis o oportunitate istorică pentru naţiunea noastră. Aderarea la OCDE, cuplată cu integrarea deplină în Schengen şi finalizarea PNRR, reprezintă momentul de graţie al dezvoltării României moderne. Asta presupune să ducem însă până la capăt reforme substanţiale, să accesăm 100% din fondurile europene disponibile şi să accelerăm procesele de convergenţă economică. Noi ne-am obişnuit să facem progrese majore când întreaga societate se aliniază în spatele unui ideal naţional. Când clasa politică, alături de sectorul privat şi de profesioniştii din societatea civilă reuşesc să formuleze un obiectiv strategic la nivel politic, social şi economic. Şi apoi să-i urmărească aplicarea printr-o presiune publică eficientă şi constantă asupra tuturor instituţiilor care au un rol esenţial în acest proces”, a afirmat premierul Ciolacu.

Sursa: https://www.news.ro/politic-intern/ciolacu-apartenenta-ocde-inseamna-investitii-mari-rating-tara-bun-cadru-concurenta-echitabil-companii-sistem-fiscal-resursele-vor-utilizate-eficient-scurt-administratie-publica-performanta-1922400602382025041221988100

Ultimă oră

Același autor