Publicat: 13/12/2024, 09:42
Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, analizează strategiile Federației Ruse în contextul conflictelor din Siria și Ucraina, explicând efectele acestora asupra regiunii.
Conflictul din Siria a oferit Federației Ruse o serie de lecții importante cu privire la vulnerabilitățile sale strategice. Moscova a realizat că, fără o clarificare fermă a obiectivelor sale, ar putea fi expusă unor riscuri majore. Situația actuală o obligă să ia decizii care să-i protejeze interesele pe termen lung și să evite surprizele neplăcute. În acest context, Rusia pare determinată să controleze procesul de pace conform propriilor condiții.
„Federația Rusă a înțeles că asta este efectul negativ al înțelegerii Rusiei, că dacă nu clarifică problema i se poate întâmpla orice, pentru că nu e suficient de puternică ca să își poată asigura spatele peste tot.”, afirmă Dan Dungaciu.
Dan Dungaciu: „Lecția siriană pentru Federația Rusă e că va încheia o pace în termenii ei.”
Experiența conflictului sirian a influențat modul în care Federația Rusă abordează negocierile de pace în alte regiuni. Lecția învățată de Moscova din această criză a fost să impună termenii unei înțelegeri care să-i ofere siguranță și stabilitate, fără a permite apariția unor noi provocări. În cazul Ucrainei, Rusia pare hotărâtă să aplice aceeași strategie, pentru a preveni orice fel de amenințare viitoare.
„Eu mă tem că lecția siriană pentru Federația Rusă e că va încheia o pace în termenii ei și fără surprize.”, spune el.
Ucraina evită compromisurile de scurtă durată
Ucraina este conștientă de riscurile unei păci care să lase loc pentru viitoare conflicte. Kievul consideră că orice înțelegere pe termen scurt ar putea oferi Federației Ruse șansa de a se reînarma și de a ataca din nou. Pe de altă parte, Ucraina se teme de represalii dacă ar decide să ia măsuri ofensive asupra teritoriilor pierdute. Această situație menține conflictul într-o stare de tensiune constantă.
„Ucraina se teme să încheie o pace pe termen scurt pentru că Federația Rusă se poate înarma și o poate ataca. Nu vrea să încheie o pace pe termen scurt și neclară pentru că Ucraina se poate înarma și poate să atace pe fostele teritorii ale Ucrainei.”, explică el.
Federația Rusă accelerează în Ucraina
Moscova intensifică eforturile în
pentru a compensa pierderile din alte regiuni, precum Siria. Acțiunile sale sunt dictate de nevoia de a demonstra forță și de a păstra o poziție de influență globală. Această strategie agresivă ar putea escalada conflictul într-un mod periculos.
„Riscăm să intrăm într-o încrâncenare și mai mare, lucrurile sunt clare. Federația Rusă apasă pe accelerație parcă să compenseze în Ucraina ce a pierdut în Siria.”, conchide Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube
. ”Tineți aproape!”
Iulian Marinescu, originar din Târgu Jiu, a absolvit studiile de licență și master la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Cu o carieră diversificată,
Urmărește Gândul.ro pe
Antena 3
Ce se întâmplă doctore
Stirile Kanal D
Râzi cu lacrimi
Cele mai noi
Marius Tucă Show –
13 Dec, 12:05
Actualitate –
13 Dec, 12:01
Știri externe –
Ultima oră
Justiție –
13 Dec, 12:00
Auto –
13 Dec, 11:46
Știri politice –
13 Dec, 11:28