2 aprilie 2025, 14:22
„Destine în derivă” („Caught by the Tides”), nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2024, este cel mai nou film al regizorului chinez Jia Zhang-Ke, una dintre vocile definitorii ale cinemaului de autor contemporan. Filmul ajunge în cinematografele din România din 4 aprilie, distribuit de Independenţa Film.
Filmat între 2001 şi 2023, „Destine în derivă” este un proiect cinematografic unic: o poveste de dragoste şi supravieţuire spusă cu răbdare, sensibilitate şi o cameră care a documentat nu doar trecerea timpului, ci şi transformarea profundă a unei societăţi. Jia Zhang-Ke, unul dintre cei mai respectaţi regizori chinezi contemporani, premiat la Berlin, Veneţia şi Cannes, este cunoscut pentru stilul său observaţional şi poetic, care surprinde cu subtilitate schimbările din China post-reformă.
Qiaoqiao şi Bin trăiesc o iubire discretă, dar intensă, în oraşul industrial Datong. Apoi Bin dispare – fără nicio explicaţie. Ani mai târziu, Qiaoqiao porneşte în căutarea lui, într-o călătorie care străbate nu doar oraşe şi provincii ale Chinei, ci şi două decenii de schimbări sociale, culturale şi personale.
Imaginile filmate în Datong, Zhuhai, zona celor Trei Defileuri, nord-estul industrial şi sud-vestul rural sunt surprinse de-a lungul anilor cu echipamente variate – de la camere DV la Alexa şi VR – şi compun un jurnal vizual emoţionant, în care viaţa personajelor, dar şi a Chinei, se transformă pe măsură ce trece timpul.
În rolul principal o regăsim pe Zhao Tao, colaboratoare constantă a regizorului şi partenera sa de viaţă, considerată de critici figura centrală a universului Jia Zhang-Ke.
Filmul evită o naraţiune clasică şi este construit din fragmente, straturi şi conexiuni subtile, care se conturează treptat. Regizorul spune că a început să vadă forma filmului în perioada pandemiei, descriind structura sa drept „aproape cuantică – în care traiectoria vieţii e influenţată de factori imposibil de localizat cu precizie”.
Fără dialoguri (Qiaoqiao nu rosteşte niciun cuvânt), „Destine în derivă” construieşte un portret profund al unei femei care înaintează prin viaţă într-o lume în continuă schimbare. Coloana sonoră joacă un rol esenţial, combinând compoziţiile electronice semnate de taiwanezul Lim Giong cu 19 piese atent alese, în special rock chinezesc – de la melodii underground ale anilor 2000 până la cântece lansate în pandemie. Muzica funcţionează ca o voce interioară şi reflectă cu subtilitate dorinţele, pierderile şi rezilienţa unei generaţii.