11.4 C
Constanța
9 mai, 2024

Dorin Recean: Rusia finanțează grupările criminale care se implică în politică

Publicat la 20 februarie 2024, 12:22

Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că Rusia nu poatea ataca militar Republica Moldova, însă încearcă să creeze destabilizări prin diverse mijloace.

Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări specifice unui război hibrid și cu tentative de destabilizare a situației interne din partea Rusiei. Însă

nu poate ataca Republica Moldova, a spus premierul Dorin Recean.

„Rusia nu ne poate ataca militar și asta se datorază Ucrainei. Pe de altă parte, noi avem provocările noastre interne legate de războiul hibrid pe care Rusia îl conduce aici, prin dezinformare, atacuri cibernetice, dar și prin finanțarea grupărilor criminale care se implică în politică, încearcă să corupă alegătorul, încearcă să creeze destabilizări, la fel de periculoase este și corupția, în mod special corupția din justiție. Acestea sunt amenințările asupra cărora trebuie să se lucreze”, a declarat Dorin Recean, citat de

ISW: Rusia pregătește o operațiune hibridă în Republica Moldova

Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat, săptămâna trecută, că Rusia pregătește o operațiune hibridă în Republica Moldova, similară celei folosite înainte de invaziile sale în

din 2014 și din februarie 2022, astfel încât să poată justifica o posibilă escaladare a conflictului în regiune.

Oficialii și reprezentanți ai Kremlinului încearcă să creeze condiții de informare pentru a justifica posibilele eforturi ale Rusiei de a destabiliza Republica Moldova și de a împiedica integrarea acesteia în Occident. Faptul că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a extins aceste narațiuni și a adăugat acuzații suplimentare sugerează că cei de la Kremin organizează eforturi mai ample în spațiul informațional”, se arată în evaluarea ISW, potrivit

Alte personalități oficiale din cadrul Ministerului rus de Externe, inclusiv purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, au afirmat anterior că guvernul de la Chișinău încearcă să „sugrume” Transnistria din punct de vedere economic, împiedicând o soluție diplomatică la conflictul transnistrean și confruntându-se cu o nemulțumire internă generalizată față de politicile Executivul moldovean.

Problema Transnistriei

Un blogger militar rus a preluat recent problema Transnistriei pentru a promova în mod constant narațiunile Kremlinului și a afirma că Moldova se „înarmează” pentru a „reintegra cu forța” Transnistria în Moldova. Milbloggerul a declarat că Rusia trebuie să se pregătească pentru acest lucru.

Recent, guvernul moldovean a acuzat forțele ruse de menținere a păcii din Transnistria că au efectuat exerciții și au folosit arme în zona de securitate moldovenească, încălcând protocoalele Comisiei mixte de control (JCC) a OSCE, mai notează jurnaliștii ucraineni.

Mai mult, Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Republicii Moldova foarte asemănătoare cu cele pe care le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, probabil pentru a crea condiții care să justifice o eventuală escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenburg, a declarat la 14 februarie că NATO nu vede nicio amenințare imediată de atacuri militare împotriva unui membru NATO, dar a precizat că există un „risc constant” de atacuri hibride.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/republica-moldova-atac-rusia-destabilizare.html

Ultimă oră

Același autor