14.4 C
Constanța
18 mai, 2024

Egiptul organizează o nouă reuniune, în eforturile pentru ARMISTIȚIU în Gaza /Israelul a dat ultimatum grupului Hamas

Publicat: 03/05/2024, 21:26

William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), a ajuns vineri la Cairo, iar grupul militant Hamas va trimite sâmbătă o delegație pentru continuarea negocierilor în vederea unui armistițiu cu Israelul în Fâșia Gaza.

Sosirea lui William Burns la Cairo a fost confirmată de oficiali din cadrul serviciilor de securitate egiptene, conform cotidianului The Times of Israel.

Egiptul, Qatarul și Statele Unite depun eforturi pentru obținerea unui acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas. Acordul ar urma să includă un armistițiu temporar în Fâșia Gaza, eliberarea a zeci de ostatici israelieni în schimbul a sute de militanți palestinieni închiși în Israel și intensificarea asistenței umanitare pentru civilii palestinieni.

Grupul Hamas a confirmat, vineri seară, că va trimite sămbătă o delegație la Cairo, a declarat un reprezentant al mișcării palestiniene citat de agenția Reuters.

Israelul a dat ultimatum grupului Hamas, amenințând cu intervenția în Rafah

În cadrul eforturilor diplomatice, Guvernul Benjamin Netanyahu a avertizat mișcarea Hamas că are la dispoziție o săptămână pentru a accepta acordul de eliberare a unora dintre cei peste 100 de ostatici israelieni, avertizând că, în caz contrar, va fi lansată ofensiva în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, afirmă oficiali guvernamentali israelieni citați de publicația The Wall Street Journal.

La rândul său, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că decizia de

a schimburilor comerciale cu Israelul, anunțată joi, are rolul de a exercita presiuni pentru un armistițiu în Fâșia Gaza.

”Am luat măsuri pentru a forța Israelul să accepte un armistițiu și să suplimenteze asistența umanitară în Fâșia Gaza”, a afirmat Erdogan vineri.

Israelul se apropie și de un acord cu organizația fundamentalistă Hezbollah

Conform unor surse citate de postul israelian Channel 12, Guvernul israelian se apropie de un acord cu mișcarea Hezbollah prin care trupele și capabilitățile organizației fundamentaliste șiite libaneze se vor îndepărta de frontiera nordică a Israelului. Acordul este dependent de armistițiul din Fâșia Gaza, potrivit surselor citate.

Mișcarea Hezbollah a lansat constant rachete și obuze spre nordul Israelului ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza. Zeci de mii de locuitori ai comunităților din nordul Israelului au fost evacuați din cauza riscurilor de securitate.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 5.400 de răniți în sudul Israelului.

Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 34.622 de morți și 77.867 de răniți în Fâșia Gaza.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

HOROSCOP –

03 May, 22:54

Știri –

03 May, 22:28

Știri politice –

03 May, 22:12

Ultima oră

03 May, 21:59

Actualitate –

03 May, 21:32

03 May, 20:57

Sursa: https://www.gandul.ro/international/egiptul-organizeaza-o-noua-reuniune-in-eforturile-pentru-armistitiu-in-gaza-israelul-a-dat-ultimatum-grupului-hamas-20200608

Ultimă oră

Același autor