15.4 C
Constanța
9 mai, 2024

Germanii preferă să lucreze, nu să se pensioneze. Efectul unui stil de viață sănătos

Publicat la 20 februarie 2024, 18:15

Pensionarii din Germania vor să lucreze. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionarea are legătură directă cu stilul de viață, spun specialiștii. La o astfel de concluzie s-a ajuns în Germania, după ce s-a constatat că oamenii preferă să lucreze, nu să se pensioneze.

Germania înregistrează o situație total diferită de România, atunci când vine vorba despre

Tot mai mulți germani cu vârsta cuprinsă între 63 și 67 de ani continuă să lucreze, deși s-ar putea pensiona anticipat. Numărul persoanelor de această vârstă supuse contribuțiilor la asigurările sociale și a celor cu un loc de muncă marginal a crescut constant, de la 1,31 milioane în 2020 la 1,67 milioane în anul 2023.

Germanii preferă să lucreze, nu să se pensioneze. Ce spun autoritățile

Autoritățile din Germania susțin că pot acorda stimulente pentru angajarea celor cu vârsta de 63 de ani, câtă vreme persoanele respective sunt sănătoase, active și apte de muncă, notează

„Angajatorii au datoria de a oferi angajaților lor muncă bună, astfel încât aceștia să dorească să folosească oportunitatea de a lucra mai mult în mod voluntar. În unele cazuri, poate fi util și financiar“, precizat spus expertul în pensii de la Die Linke, Matthias W. Birkwald, citat de sursa amintită.

Conform datelor statistice, în Germania cei care au un nivel de educație superioară se pensionează după împlinirea vârstei de 65 de ani. Aproximativ 40% dintre germanii cu cu vârsta de peste 65 de ani care sunt activi profesional au reușit să își câștige existența din activitatea. În momentul în care reuseșc să lucreze și după vârsta de pensionare, privesc venitul ca pe un fond suplimentar.

Deși Germania se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, Ministerul Muncii a respins apelurile pentru excluderea pensionării anticipate la 63 de ani.

Românii, la polul opus. Vor la pensie cât mai repede

În România,

poate fi obţinută cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, conform normelor în vigoare. Autoritățile din România au menționat, în repetate rânduri, că angajații din țara noastră vor să se pensioneze cât mai repede.

Peste 90.000 de persoane s-au pensionat anticipat în august. România are 4.766.378 pensionari, cu 134 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.965 de lei, conform ultimelor date centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/pensionare-germani-romani-pensie-anticipata.html

Ultimă oră

Același autor