14.4 C
Constanța
8 mai, 2024

INFLAȚIA este în creștere în Statele Unite /Fed intenționează să mențină politica monetară strictă

Publicat: 26/04/2024, 18:37

Rata inflației este în creștere în Statele Unite, fiind în martie la nivelul anual de 2,7%, ceea ce va alimenta argumentația Rezervei Federale (Fed), instituția bancară centrală, de a menține politica monetară restrictivă, chiar dacă activitățile economice încetinesc.

Rata inflației a atins, în martie, nivelul anual de 2,7%, în creștere de la 2,5% în februarie, potrivit datelor anunțate de Biroul pentru Analize Economice din cadrul Departamentului american al Comerțului.

”Indicele cheltuielilor personale de consum (PCE) a crescut cu 0,3%. Prin excluderea alimentelor și energiei, indicele PCE a progresat tot cu 0,3%”, a comunicat

Nucleul inflației, care exclude prețurile la alimente și energie, a rămas constant la 2,8%, raportat la nivel anual, în februarie și martie. Veniturile personale reale (DPI) au crescut cu 0,2% în martie.

Și Indicele Prețurilor de Consum (CPI) este în creștere, fiind în martie la 3,4%, comparativ cu 1,8% în februarie.

În ultimele luni, activitățile economice

în Statele Unite, în contextul politicii monetare stricte aplicate de Fed pentru stabilizarea inflației.

În primul trimestru din 2024, creșterea economică anuală a fost la nivelul de 1,6%, în scădere de la 3,4% în ultimul trimestru din trimestru din 2023.

Încetinirea activităților economice și accelerarea inflației vor reduce probabilitatea unei decizii de flexibilizare a politicii monetare. Jerome Powell, președintele Rezervei Federale (Fed), instituția bancară centrală din SUA, a semnalat recent că inflația rămâne fluctuantă, astfel că dobânda de referință nu va fi redusă până nu se stabilizează situația.

”Faptul că economia SUA crește într-un ritm solid, faptul că piața muncii rămâne foarte puternică ne oferă șansa de a aștepta pentru a fi puțin mai încrezători în privința scăderii inflației înainte de a trece la pasul important de a reduce dobânzile. În mare parte, noile date despre inflație corespund așteptărilor noastre”, a declarat Jerome Powell, reiterând că nu va putea fi redusă dobânda de referință până când inflația nu se va stabiliza în jurul valorii de 2,0%.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Economic –

26 Apr, 19:38

Actualitate –

26 Apr, 19:27

26 Apr, 19:26

Ultima oră

Știri politice –

Criza politică –

26 Apr, 18:48

26 Apr, 18:11

Sursa: https://www.gandul.ro/financiar/inflatia-este-in-crestere-in-statele-unite-fed-intentioneaza-sa-mentina-politica-monetara-stricta-20195777

Ultimă oră

Același autor