atele oficiale ale poliției privind accidentele rutiere
din România ridică semne de alarmă.
Sunt date pe anul trecut, dar ne arată cât de gravă este situația. În total, au fost peste 4.200 de accidente grave
în România
, soldate cu peste 3.000 de răniți și peste 1.400 de morți. Viteza excesivă, neacordarea de prioritate, dar și traversarea prin locuri nepermise sunt principalele cauze ale producerii accidentelor.
Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a analizat cifrele și trage un semnal de alarmă. Acesta spune că situația provine în primul rând din lipsa de educație și disciplină a șoferilor.
În primul rând, trebuie să înțelegem că Poliția Rutieră nu se poate lupta cu toți șoferii. Nicăieri în lume Poliția rutieră nu se luptă cu toți șoferii. Poliția Rutieră se luptă doar cu cei care sunt indisciplinați oarecum intenționat. Sau cu teribiliștii, sau cu cei care se droghează sau merg băuți la volan. Din păcate, în România, toți șoferii sunt indisciplinați. Pentru că nu avem parte de educație, de niciun fel de educație, nici din școala generală, educație rutieră mă refer”.
Titi Aur spune c
ă nici școala de șoferi nu are un program suficient de
a celor care ulterior ajung în trafic.
De când am vorbit, au trecut trei mașini pe lângă mine, cu mama, tata, legați în față, cu centura și cu copiii liberi în spate. Asta înseamnă nu că nu-și iubesc copiii, înseamnă că cei din față, părinții, nu cred că lor l
se poate întâmpla. Nu știu cât de periculos este să stea copilul liber în spate.
Deci, din păcate, șoferii noștri nu sunt conștienți, pietonii noștri nu sunt conștienți, trec strada pe
. Nu au parte de niciun fel de educație. Nu mai vorbim de bicicliști, dar mai ales de trotinetiști.”.
untem într-o junglă, se moare cel mai mult din toată Europa”,
atrage aten
ția Titi Aur, care spune că din acest motiv plătim și cele mai mari asigurări, atât RCA, cât și CASCO.
Pe de o parte, România consumă 7 miliarde de euro anual ca urmare a victimelor accidentelor rutiere, 2% din PIB, și nu suntem în stare să ducem bani de la partea asta de cheltuieli de după accident la cheltuieli înainte de accident. Îmbunătățire a școlilor de șoferi, programe de pregătire, programe de pregătire în școala generală. În toată Europa se fac astfel de lucruri. Societatea noastră, conducătorii noștri nu vor să audă de asta. Nu o să vedeți în niciun program de guvernare că tocmai am trecut prin campania electorală și mai urmează încă una, dar mă refer la partide. N-o să vedeți în niciun program de guvernare atins acest subiect. Siguranța rutieră, ne promit apă caldă, ne promit pensii, ne promit vize, ne promit orice, dar siguranța rutieră nu.
e nici măcar pe lista promisiunilor. Nu mai spun că trebuie pe urmă și realizate”,
conchide Titi Aur.
Editor :