12.4 C
Constanța
4 aprilie, 2025

Mari voci feminine ale lumii, pe scena Festivalului „Enescu”

3 aprilie 2025, 17:11

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional „George Enescu” va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane şi mezzosoprane ale momentului: de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kožená, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou, până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sørensen, Ruxandra Donose, Judit Kutasi sau Ramona Zaharia.

Concertele vor avea loc în perioada 24 august – 21 septembrie, la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium a MNAR, MINA – Museum of Immersive New Art şi Teatrul Odeon, iar programele cuprind atât lucrări celebre din literatura simfonică cât şi creaţii contemporane.

Cu o originalitate timbrală inconfundabilă şi o forţă expresivă impresionantă, celebrele soprane şi mezzosoprane prezente la actuala ediţie a Festivalului „Enescu” vor oferi publicului interpretări de referinţă ale unor repertorii în care şi-au demonstrat măiestria: de la fineţea catifelată şi rafinamentul necesar muzicii baroce până la puterea vibrantă a vocilor dramatice, fiecare epocă creatoare îşi va găsi autenticitatea în glasurile acestor mari artiste.

Marea soprană Asmik Grigorian va fi prezentă pe scena Ateneului Român duminică, 31 august 2025, de la ora 22:30, cu un recital ce cuprinde lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Rahmaninov, George Enescu şi Maurice Ravel, fiind acompaniată de pianistul Lukas Geniušas.

Asmik Grigorian s-a impus prin vocea sa captivantă, fiind aplaudată pentru intensitatea interpretărilor şi capacitatea de a da viaţă personajelor complexe. Cu o tehnică vocală impecabilă şi o prezenţă scenică electrizantă, Asmik Grigorian este considerată una dintre cele mai importante soprane ale momentului. Interpretările sale intense şi profunde o transformă într-un nume de referinţă pe marile scene lirice ale lumii, fiind apreciată de critici şi public deopotrivă.

Talentul său excepţional a fost răsplătit prin numeroase premii, printre care Golden Stage Cross, în Lituania, „Cea mai bună solistă vocală” (2019) şi „Premiul special al juriului” (2024) – la Premiile Teatrului muzical austriac, „Interpreta de operă a anului” (2022) – acordat de Asociaţia Ópera XXI, „Cântăreaţa anului” (2023) – la Premiile Opus Klassik etc.

Cariera ei internaţională a luat avânt odată cu succesul răsunător în rolul titular din Madama Butterfly la Opera Regală Suedeză, de unde a continuat să cucerească marile scene ale lumii. Unul dintre cele mai apreciate roluri ale sale este Salome, din opera omonimă de Richard Strauss, pe care l-a interpretat la Festivalul de la Salzburg, moment descris de Financial Times drept „o interpretare de referinţă, care le eclipsează pe toate cele de până acum”. Portofoliul său include şi interpretări memorabile în roluri precum Rusalka la Opera Regală, Jenufa la Opera de Stat din Viena şi Tatiana din „Evgheni Onegin” pe scena La Scala.

Asmik Grigorian este o prezenţă constantă la Opera de Stat din Viena, unde a strălucit în Manon Lescaut, Turandot şi Nedda.

Activitatea sa discografică cuprinde albume lansate la Alpha Classics, printre care Dissonance – un omagiu adus romanţelor lui Rahmaninov – şi înregistrări ale unor capodopere de Şostakovici şi Strauss.

Sonya Yoncheva este una dintre cele mai apreciate soprane ale generaţiei sale, câştigătoare a premiului Opus Klassik 2021 pentru „Cântăreaţa anului” şi va susţine un concert în cadrul Seriei de Concerte de la Ateneu, fiind acompaniată de Orchestra Naţională Radio – duminică, 21 septembrie 2025, de la ora 16:30, în ultima zi a festivalului.

Născută în Plovdiv, Bulgaria, a studiat pian şi canto la Conservatorul din Geneva, iar ulterior a câştigat competiţii prestigioase, inclusiv Operalia (2010), şi a primit distincţii importante, printre care Officière de l’Ordre des Arts et des Lettres (2024) din partea guvernului francez. Sonya Yoncheva a evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, inclusiv la Metropolitan Opera, Royal Opera House, Teatro alla Scala, Opera de Stat Bavareză, Opera de Stat din Viena şi Opéra de Paris, iar repertoriul său include opere baroce, dar şi lucrări de Bellini, Cherubini, Giordano, Mascagni, Puccini, Ceaikovski şi Verdi. În stagiunea 2024/25, Yoncheva susţine recitaluri la São Paulo şi, Viena şi interpretează roluri de referinţă: Dido („Dido and Aeneas”), Ciò-Ciò-San („Madama Butterfly”), Tosca, Iolanta şi Maddalena („Andrea Chénier”). De asemenea, revine la Metropolitan Opera pentru un debut important în rolul Lisa din „The Queen of Spades”. De-a lungul carierei, Yoncheva a avut interpretări legendare în Tosca, Norma, Medeea, Fedora, La Traviata, Iolanta şi La Bohème, fiind aclamată pe marile scene internaţionale. Soprana a colaborat cu artişti faimoşi, precum Sting sau Elvis Costello, şi a înregistrat albume de succes sub egida Sony Classical.

Celebra soprană Kristine Opolais , recunoscută pentru tonul său strălucitor şi intensitatea dramatică, va interpreta rolul principal din opera în concert Lady Macbeth din Mţensk op. 29 de Dmitri Şostakovici duminică, 14 septembrie 2025, de la ora 19:00, la Sala Palatului, alături de Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Giancarlo Guerrero. Alături de Kristine Opolais vor evolua şi basul Andreas Bauer Kanabas (în rolul Boris Izmailov), tenorul Vincent Wolfsteiner (Zinoviy Izmailov), tenorul Pavel Černoch (Serghei) şi mezzosopranele Maria Barakova (Sonietka) şi Michelle Trainor (Aksinia).

Kristine Opolais a evoluat pe marile scene ale lumii, printre care Metropolitan Opera, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat Bavareză, Royal Opera House, şi a colaborat cu renumiţi dirijori internaţionali: Daniel Barenboim, Sir Antonio Pappano, Sir Simon Rattle etc.

În stagiunea 2024-2025, Opolais a debutat la Oper Leipzig, în rolul Katerinei Izmailova din „Lady Macbeth din Mţensk” op. 29 de Dmitri Şostakovici şi va reveni la rolul care a făcut-o celebră, Cio-Cio-San din „Madama Butterfly”, la Opera din Tenerife şi Opera din Sofia.

Kristine Opolais este apreciată pentru interpretările sale remarcabile la Metropolitan Opera, unde a debutat în roluri celebre, precum Madama Butterfly şi La Bohème. La Royal Opera House este considerată una dintre cele mai importante soprane Puccini ale momentului şi interpretează roluri precum Tosca, Manon Lescaut şi Madama Butterfly. De asemenea, are o relaţie deosebită cu Opera de Stat Bavareză, unde a debutat în 2010 cu rolul Rusalka şi a continuat să joace roluri importante în producţiile de operă.

Opolais a participat la festivaluri de renume, precum Salzburg Festival şi BBC Proms, şi a cântat alături de orchestre celebre, inclusiv Orchestra Filarmonicii din Berlin şi Orchestra Leipzig Gewandhaus. Opolais este cunoscută şi pentru discografia sa, inclusiv pentru DVD-ul „Tosca”, interpretat sub bagheta marelui dirijor Sir Simon Rattle.

Renumita mezzosoprană Magdalena Kožená va urca pe scena Sălii Palatului sâmbătă, 30 august 2025, de la ora 19:30, alături de Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia. Artista va interpreta, sub bagheta dirijorului Daniel Harding, Cântecele populare de Luciano Berio, iar programul serii va fi întregit de lucrarea simfonică Marea L. 109 de Claude Debussy şi Sinfonia de Luciano Berio, cu participarea ansamblului vocal britanic London Voices.

Cunoscută pentru versatilitatea sa artistică, Magdalena Kožená a studiat canto şi pianul la Conservatorul din Brno şi la Academia de Arte din Bratislava. A semnat un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon în 1999 şi a primit numeroase premii, printre care Gramophone’s Solo Vocal Award, Artist of the Year, Echo Klassik, Record Academy Prize Tokyo şi Diapason d’Or. În 2003, guvernul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres pentru contribuţia sa la muzica franceză.

Din 2017, a colaborat cu casa de discuri Pentatone şi a lansat şase albume premiate. A lucrat cu dirijori de renume, printre care Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Sir Charles Mackerras, Sir Roger Norrington şi a susţinut recitaluri alături de pianişti celebri, precum Daniel Barenboim, Malcolm Martineau, András Schiff şi Mitsuko Uchida.

De-a lungul carierei, Magdalena Kožená a aprofundat interpretarea muzicii istorice prin colaborări cu ansambluri de instrumente de epocă, cum ar fi Venice Baroque Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Il Giardino Armonico şi Le Concert d’Astrée şi a cântat ca solistă cu Filarmonicile din Berlin, Viena şi Cehia, Chamber Orchestra of Europe, dar şi cu orchestrele din Cleveland, Philadelphia şi cu Royal Concertgebouw.

În stagiunea 2024-2025, a revenit la Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze şi la Filarmonica Cehă, sub bagheta lui Giovanni Antonini. A interpretat din nou Seven Deadly Sins de Kurt Weill cu Sir Simon Rattle şi a participat la un turneu alături de La Cetra Barockensemble şi Andrea Marcon, cu un program dedicat rolului Alcina, ajungând la Zürich, Bratislava şi Concertgebouw Bruges. Kožená colaborează cu Kammerakademie Potsdam, Hamburg Symphoniker, Mozarteumorchester Salzburg, Philharmonie Zuidnederland şi Georgisches Kammerorchester Ingolstadt şi va încheia stagiunea în rolul Donna Elvira din „Don Giovanni”, la Festival d’Aix-en-Provence.

Julia Lezhneva , celebra soprană specializată în muzică barocă, va susţine un recital de excepţie sâmbătă, 20 septembrie 2025, de la ora 22:30, pe scena Ateneului Român, în cadrul Seriei de Concerte de la Miezul Nopţii. Artista va fi acompaniată de Luca Pianca la lăută, iar programul serii, prezentat sub titlul The Golden Age, va cuprinde arii, madrigale şi cântece pentru lăută şi voce, scrise de compozitorii italieni Giulio Caccini, Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi şi Giovanni Paisiello.

Cu o tehnică vocală excepţională şi o mare sensibilitatea interpretativă, Julia Lezhneva este una dintre cele mai bune soprane ale lumii specializată în repertoriul baroc. Cariera sa a luat amploare în 2010, când a impresionat la Classical Brit Awards din Londra. De atunci, a cântat alături de orchestre şi dirijori renumiţi, debutând cu succes la Berliner Philharmoniker, Musikverein Viena şi La Scala din Milano.

A participat la festivaluri de prestigiu, precum Salzburg Festival şi Lucerne Festival, fiind invitată frecvent de Gewandhausorchester Leipzig şi Orchestra Radiodifuziunii Bavareze. În operă, a interpretat roluri din Alcina, Agrippina, Don Giovanni şi Nunta lui Figaro.

Sarah Aristidou va fi prezentă pe scena Festivalului Internaţional George Enescu marţi, 2 septembrie 2025, de la ora 17:00, împreună cu ansamblul Les Siècles şi va interpreta, sub bagheta dirijorului Franck Ollu, Improvizaţii I şi II pe versuri de Stéphane Mallarmé de Pierre Boulez şi Trei poeme pe versuri de Stéphane Mallarmé (aranjament de Heinz Holliger) de Claude Debussy. Programul aniversar mai cuprinde şi Pavana pentru o infantă defunctă M. 19 de Maurice Ravel şi Suita nr. 1 în do major pentru orchestră op. 9 de George Enescu.

Soprana franceză Sarah Aristidou este una dintre cele mai inovatoare artiste ale generaţiei sale, fiind prima cântăreaţă distinsă cu Premiul Belmont pentru Muzică Contemporană, iar albumul său solo, Enigma, a fost premiat cu Preis der Deutschen Schallplattenkritik.

A impresionat publicul în rolul Venus/Gepopo în producţiile “Le Grand Macabre” de Ligeti, marcând debuturi la Opera de Stat din Viena şi Opera de Stat Bavareză. A interpretat rolul Zerbinetta (Ariadne auf Naxos) la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin, Opera din Frankfurt şi Semperoper din Dresda. A fost deosebit de apreciată pentru rolurile Shoko („Puşca de vânătoare” de Thomas Larcher) şi Hanako („Hanjo” de Toshio Hosokawa) la Opera de Stat Bavareză.

În stagiunea acesata debutează la Opera din Zürich în premiera mondială a operei „Das Grosse Feuer” de Beat Furrer şi colaborează cu The Cleveland Orchestra pentru „La Voix Humaine” de Poulenc. Programul artistei include şi recitaluri la BOZAR, interpretări alături de Ensemble Intercontemporain la Philharmonie de Paris şi concerte cu Orchestre de Paris, Bergen Philharmonic Orchestra şi Orquestra Simfònica de Barcelona.

Albumul său AETHER (2021) a fost nominalizat la BBC Music Magazine Award; discografia sa include şi The Living Mountain de Thomas Larcher, S’Agapo cu Kaan Bulak şi Seme de Max Cooper, prezentat la Salzburg Easter Festival, în 2024.

Considerată una dintre cele mai talentate actriţe lirice, binecunoscuta soprană Jennifer Holloway va interpreta rolul Salomeea din opera în concert Salomè op. 54 de Richard Strauss, alături de Orchestra Simfonică WDR din Köln, sub bagheta reputatului dirijor Cristian Măcelaru, luni, 1 septembrie 2025, de la ora 20:00, la Sala Palatului. Din distribuţia operei mai fac parte: baritonul Iain Paterson (în rolul Ioan), mezzosoprana Tanja Ariane Baumgartner (Herodiada), tenorii Gerhard Siegel (Irod) şi Oleksiy Palchykov (Narraboth).

Jennifer Holloway captivează publicul prin vocea puternică şi expresivitatea dramatică. A debutat în rolul Salomeea la Dutch National Opera şi Opera de Stat din Viena în 2021-22, interpretand şi rolurile Chrysothemis (Elektra) şi Elisabeth (Tannhäuser) la Opera de Stat din Hamburg şi a colaborat cu Palazzetto Bru Zane pentru redescoperirea operei Hulda de César Franck. Din 2016, s-a axat pe repertoriul german şi francez, interpretând roluri precum Salomee (Dresda, Bilbao, Leipzig), Sieglinde (Hamburg, Viena, Augsburg) şi Greta Graumann (Der Ferne Klang). A impresionat şi ca Octavian (Teatro Colón), Der Komponist (Metropolitan Opera), Donna Elvira (COC Toronto), Adalgisa (English National Opera) şi Fulvia (Ezio). Holloway şi-a început cariera ca mezzosoprană lirică şi “trouser roles” la Metropolitan Opera, English National Opera, Glyndebourne Festival şi Santa Fe Opera. A colaborat cu dirijori renumiţi, printre care Gustavo Dudamel şi Leonard Slatkin. Absolventă a Manhattan School of Music, s-a format în programe de tineret la Opera Theatre of St. Louis, Santa Fe Opera şi Pittsburgh Opera, consolidându-şi reputaţia ca una dintre cele mai talentate actriţe lirice.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/mari-voci-feminine-ale-lumii-pe-scena-festivalului-enescu-1922401103392025041721990155

Ultimă oră

Același autor