Publicat la 21 februarie 2024, 12:13
Petiție pentru oprirea poluării pe Balta Pasărea Sursa foto: Jurnal de Ilfov
Cetățenii din Tunari solicită intervenția de urgență a autorităților pentru a dispune măsuri urgente pentru curățarea bălții Pasărea care s-a transformat într-un canal colector de dejecții. În acest sens, a fost inițiată o petiție care a fost semnată de câteva sute de localnici.
Petiție, la Tunari, pentru curățarea Bălții Pasărea, despre care localnici acuză că a fost transformată în canal de dejecții. Cetățenii din zonă susțin că nu se mai poate respira din cauza
și a mirosurilor pestilențiale. Cu toate acestea cei responsabili nu par să fie deranjați și nu iau nici o măsură.
Petiție pentru curățarea Bălții Pasărea
Locuitorii comunei Tunari au inițiat un
prin care cer intervenția
, a Apelor Române și ANIF. Ei solicită, în petiție ca instituțiile nominalizate să ia măsuri urgente înainte ca sănătatea oamenilor să aibă de suferit. Totodată, localnicii susțin că vor iniția
, în cazul în care nu se va remedia situația.
Astfel, se arată în petiție, mirosul degajat de Baltă nu provoacă doar o stare de disconfort. Cetățenii comunei Tunari sunt obligați să respire un aer irespirabil. Conform sursei citate, balta Pasărea a fost transformată într-un canal de colectare a dejecțiilor, iar din cauza poluării fauna și flora au dispărut. De aici, mai arată cei care au semnat această petiție, sunt poluate toate lacurile din aval, din jurul Bucureștiului.
„Poluarea masivă care se duce pe toată salbă de lacuri în aval. Suntem foarte mulți care vom susține această campanie. Dorim să depunem plângere penală împotriva instituțiilor care ar trebui să controleze aceste lucruri dar nu o fac. Cerem deblocarea plângerii penale depuse la tribunalul Buftea de către Apele Române împotriva administrației locale Otopeni, care de patru ani bate pasul pe loc”, se arată în această petiție inițiată la Tunari.
Cetățenii cer intervenția autorităților
În noua petiție inițiată de cetățenii din comuna Tunari se cere ca autoritățile să intervină. Acestea ar trebui să urmărească și să verifice cine varsă în firul de apă al Bălții Pasărea diverse reziduuri. Oamenii spun că periodic, balta degajă mirosuri pestilențiale, provenite de la fecale și capătă o culoare tulbure.
De asemenea, în petiție se cere ca cei solicitați să intervină să ia măsurile necesare. Iar aici nu fac referire doar la amenzi, ci, în principal, la stoparea deversărilor de dejecții în baltă.
Oamenii mai cer să se verifice stația de epurare de la Otopeni. Aceasta ar fi subdimensionată și nu acoperă nevoile unei comune de acest nivel.
„Să se găsească o soluție viabilă pentru surplusul pe care îl deversează în diverse canale (să-l ducă cu vidanjele la stații care pot prelua până la mărirea capacității stației)”, mai cer locuitorii în petiție.
Petiție împotriva autorităților din Otopeni
De-a lungul anilor, locuitorii din Tunari au tot reclamat nivelul de poluare ridicat de pe balta Pasărea. Oamenii au arătat că apa din puțurile forate pe care o folosesc este contaminate cu bacterii și oxizi de mangan.
Verificările făcute de Apele Române, arătau că stația de epurare de la Otopeni funcționează ilegal. Instalația este subdimensionată, de unde și poluarea. Primăria a aprobat construirea a sute de case și zeci de blocuri fară să extindă și stația de epurare.
Reprezentanții Apelor Române au depus plângere penala împotrivă administrației locale din Otopeni pe motiv că poluează constant resursele de apă. Dosarul bate pasul pe loc, ca multe altele, deși a fost depus în urmă cu mai mulți ani.
Revista presei