13.4 C
Constanța
9 mai, 2024

Piața imobiliară. Veste bună pentru cei care vor să cumpere o locuință

Publicat la 19 februarie 2024, 10:38

Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară a intrat într-o etapă de stagnare, prețul locuințelor rămând neschimbat, susține un studiu realizat de BNR, în baza opiniilor preluate de la mai multe bănci comerciale, Condițiile de creditare nu au fost schimbate,

Piața imobiliară stagnează, prețul locuințelor rămânând neschimbat, conform unui

realizat de BNR. Pe de altă parte, băncile susțin că a crescut numărul celor care apelează la credite ipotecare.

Prețurile pe piața imobiliară stagnează

Studiul realizat de BNR are la bază analizele prezentate de mai multe

. Conform documentului, prețul mediu, pe metru pătrat, al unei locuințe, de pe piața imobiliară se va menține și în acest trimestru.

Majoritatea băncilor care au participat la sondajul

arată că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant din T4 2023. Doar 6,8% dintre participanții la studiu pe piața imobiliară au indicat o anumită scădere.

În perspectivă, piața imobiliară se va menține la același nivel și în primul trimestru al acestui an. Un procent de 66,2% dintre cei care au răspuns sunt de acord cu afirmația. Pe de altă parte, 21,5% estimează o scădere a prețului, iar 12,3% un preț în creștere.

În acest context, băncile comerciale susțin că au menținut standardele de creditare pentru

. Băncile au menținut aceleași condiții și pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare. Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a avut o creștere importantă (30%). Băncile se așteaptă la continuarea tendinței în trimestrul următor, însă într-o măsură mai redusă.

Condițiile de creditare vor fi mai aspre

Băncile au raportat menținerea constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate finanțărilor de pe piața imobiliară. Standardele de creditare au fost menținute pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare. În cazul creditelor de consum a fost raportată o ușoară relaxare a standardelor de creditare, pe fondul creșterii bonității clienților, arată sondajul BNR.

De asemenea, aceeași tendință de stagnare se va menține și în perioada următoare, pe primul trimestru al anului în curs. Instituțiile de credit anticipează menținerea standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate companiilor și pentru cele de pe piața imobiliară acordate populației. În schimb, este de așteptat înăsprirea condițiilor pentru creditele de consum.

Băncile au indicat creșterea cererii de credite din partea companiilor nefinanciare. În schimb, în cazul populației, evoluțiile consemnate au fost mixte. În timp ce în cazul creditelor pentru piața imobiliară a fost raportată o creștere a cererii, pentru cele de consum cererea s-a diminuat.

Evoluția pe piața imobiliară în funcție de cererile de împrumut

Pentru primul trimetru al acestui an, băncile se așteaptă la o menținere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare. Totodată este așteptată o creștere a cererii de credite din partea populației pentru ambele categorii, pentru piața imobiliară, dar și pentru conusm.

În cazul corporațiilor, este așteptată relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile pe termen scurt (-18% procent net). În schimb, vor fi menținute condițiile pentru cei care apelează la credite pe termen lung.

În ultimul trimestru al anului trecut, băncile au păstrat nemodificate standardele de creditare pentru împrumuturile de pe piața imobiliară, acordate populației. În unele situații a fost raportată chiar o ușoară relaxare a condițiilor pentru creditele de consum (-3% procent net). Pentru primul trimestru al acestui an se estimează menținerea constantă a standardelor pentru credite ipotecare.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/piata-imobiliara-stagneaza-credite-ipotecare.html

Ultimă oră

Același autor