9.4 C
Constanța
18 aprilie, 2025

Plajele noi, închiriate fără licitație

Aleșii spun că, prin adoptarea acestui proiect de lege, vor putea beneficia de noile porțiuni înnisipate de pe litoralul românesc și turiștii, și operatorii din turism

Pentru a nu se repeta situațiile din anii trecuți, când sezonul estival a început fără să fie atribuite toate contractele pentru concesionarea

lor, câțiva parlamentari vor ca pentru suprafețe de plajă nou-create ca urmare a proiectului de înnisipare să nu mai fie scoase la licitație, ci să poată fi date spre închiriere prin atribuire directă. Potrivit unui proiect de lege depus zilele trecute la Parlament, operatorii economici care au concesionat deja plajele turistice din dreptul acestor suprafețe vor putea utiliza și plajele nou-create, prin încheierea unor acte adiționale la contractele existente.

Propunerea legislativă pusă luni pe masa senatorilor este inițiată de patru parlamentari de la mai multe partide politice și vizează completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă.

Potrivit inițiatorilor, în ultima perioadă, au fost finalizate sau se află în curs de finalizare o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere, astfel că loturile de plajă de închiriat au suferit modificări, prin cuprinderea acestor suprafețe noi, care necesită și parcurgerea unui proces birocratic, mai întâi pentru obținerea noilor PUZ-uri, apoi pentru scoaterea la licitație pentru concesionarea noilor plaje.

„Pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale, este necesară efectuarea diligențelor în vederea obținerii unor noi Planuri Urbanistice Zonale, în vederea reorganizării amplasării construcțiilor provizorii care servesc activitățile de turism și agrement pe plaja turistică a Mării Negre.

Emiterea planurilor urbanistice sunt în competența administrațiilor publice locale, iar întârzierea în emiterea acestora poate influența negativ procesul de închiriere a plajelor, bun public aparținând domeniului public al Statului Român”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii spun că există „numeroase suprafețe de plajă nou-create ca urmare a implementării proiectului «Reducerea eroziunii costiere»”, care nu sunt deja închiriate, iar ca să poată beneficia de ele și turiștii, și operatorii din turism care vor să le amenajeze „este preferabilă închirierea acestor noi suprafețe prin atribuire directă”.

Mai exact, acestea vor fi atribuite utilizatorilor plajelor în scop turistic, „care au deja încheiate contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, prin încheierea unor acte adiționale la aceste contracte”.

Noile contracte, prelungite doar pentru cel mult 5 ani

Aceștia vor avea la dispoziție doar 20 de zile, de la data intrării în vigoare a legii, pentru a solicita Administrației Naționale „Apele Române”-Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral încheierea actelor adiționale, iar prețul chiriei pentru noile bucăți de plajă este cel stabilit inițial, aflat în plată la momentul semnării actului adițional.

Conform proiectului de lege, contractele de închiriere care vizează aceste noi suprafețe „pot fi prelungite pentru o perioada de maxim 5(cinci) ani, dar nu mai târziu de data la care sunt aprobate documentațiile de urbanism”.

Inițiatorii legii subliniază că toate plajele vizate de acest proiect sunt situate în stațiuni „de interes național” și operatorii economici nu pot pune șezlonguri și nu pot funcționa beach-baruri pe aceste porțiuni, decât în condițiile închirierii respectivelor suprafețe de plajă.

Cei patru parlamentari susțin că, dacă aceste plaje „proprietate publică a statului” nu vor fi valorificate prin procedură accelerată, vor exista pierderi atât din punct de vedere economic, cât și social și turistic.

77 de subsectoare de plajă scoase la licitație de „Apele Române”

Administraţia Naţională „Apele Române” a anunţat, la finalul săptămânii trecute organizarea unei licitaţii publice pentru închirierea a 77 de subsectoare de plajă pentru o perioadă de 10 ani, în staţiunile Mamaia, Constanţa, Agigea, Eforie Nord şi Eforie Sud. Cele 77 de bucăți de plajă au două tipuri de destinaţii: plajă pentru agrement turistic (recreere) şi plajă pentru agrement cu funcţie sportivă, respectiv agrement nautic cu/fără motor.

„Suprafaţa scoasă la închiriere este de 58,58 hectare, din care 40,59 hectare (plaje scoase la închiriere cu funcţie recreativă) şi 17,94 hectare (plaje scoase la închiriere cu funcţie sportivă)”, potrivit unui comunicat transmis vineri de ANAR.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunța în luna ianuarie că și la Costinești turiștii vor avea la dispoziție 26 de hectare de plajă nouă, după finalizarea lucrărilor de înnisipare. În prezent, aici au mai rămas puţin peste două hectare de plajă, din cauza procesului de eroziune costieră.

Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/calatorii/plaje-licitatie-inchiriere-994831.html

Ultimă oră

Același autor