6.4 C
Constanța
10 decembrie, 2024

Proteste în toate penitenciarele. Sindicalist: Azi e primul avertisment, luna viitoare s-ar putea să blocăm activitatea o săptămână

Din articol

6.000 de angajați din penitenciare protestează și nu mai vor să lucreze ore suplimentare , ceea ce va duce la blocarea activității. Sunt afectate programul de vizite, programul de plimbări, ieşirea la punctele de lucru și prezentarea deţinuţilor la instanţe. Sindicaliștii din penitenciare sunt nemulțumiți de salarii, dar și de intenția coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale. În cazul lor, vârsta de pensionare ar urma să crească la 65 de ani.

Protest la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași

ACTUALIZARE 09:25 Aproximativ 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, membri ai mai multor sindicate, au refuzat să intre la muncă miercuri dimineaţă. Personalul operativ s-a prezentat la serviciu dar nu a intrat în unitate pentru a-şi schimba colegii care sunt la serviciu de 12 ore, potrivit Agerpres.

Poliţiştii de penitenciar sindicalişti au declarat că pe parcursul a patru ore apelul deţinuţilor poate fi realizat, nu se pot primi vizite, nu se pot face plimbări sau vizite de lucru sau prezentări la instanţă.

„E prima zi în care refuzăm intrarea în serviciu. Este a doua formă de atenţionare asupra nemulţumirilor din sistemul penitenciar. Acestea ar fi: aplicarea legii salarizării în integralitate, întrucât se doreşte a modifica sau de a apărea o nouă lege salarizării, dar nu este aplicată nici cea care este acum în vigoare. Nu am vrea să vulnerabilizăm misiunile pe care le facem zi de zi. În sectorul operativ vorbim despre supraveghetori, vorbim despre escorte care însoţesc deţinuţii către punctele de instanţă. Lipsa acestor oameni presupune efectuarea de ore suplimentare, care, de multe ori, nu ajung să fie compensate în cele 60 de zile în care ar trebui sa se întâmple acest lucru”, a declarat Andrei Bejuşcă, liderul sindicatului Iurius de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Zeci de polițiști de la Penitenciarul Rahova refuză să intre la muncă

Protestul a început la Penitenciarul Rahova și aproximativ 100 de angajați refuză să intre la muncă. „În lipsa acestor 100 de oameni care să intre în unitate, Penitenciarul Rahova se blochează. Dacă noi nu dăm verde, nu se mai pot face activități. O instituție care reușește să se mențină în viață, noi o menținem pe aparte, numai printr-un exces de muncă suplimentară. (…) Noi demonstrăm că o instituție care se declară sigură este de fapt ușor de făcut nefuncțională dintr-un gest simplu, adică utilizăm posibilitatea să refuzăm munca suplimentară”, spune Ștefan Toroc, președintele Național al Polițiștilor din Penitenciare.

Lider de sindicat: Oamenii nu mai vor să facă muncă voluntară

Zeci de polițiști de la Penitenciarul Poarta Albă din Constanța au refuzat să intre la muncă. „Oamenii nu mai vor să facă muncă voluntară. Deja se muncește foarte mult, au efectuat toți ore suplimentare de ani și ani, din cauza lipsei de personal. Se fac lunar 20 de ore suplimentare de persoană. S-a ajuns ca în momentul de față oamenii să aibă concedii restante de câte 100 de zile deja. Nu vrem nimic altceva decât să fim plătiți conform legii. Nu suntem de acord cu modificările aduse legilor pensiilor militare. Imaginați-vă ce înseamnă un polițist de penitenciar să se pensioneze la 65 de ani, așa cum vor decidenții politici. Totodată, solicităm deblocarea concursurilor, este deficit mare de personal în întreg sistemul”, spune George Lazăr, liderul de sindicat de la Penitenciarul Poarta Albă, din Constanța.

„Azi e primul avertisment, iar luna viitoare s-ar putea să blocăm pentru o săptămână activitatea”, adaugă acesta.

Protest la Penitenciarul Craiova

La Penitenciarul de maximă securitate Craiova 100 de angajați nu vor intra la serviciu. Vor sta în fața penitenciarului 3- 4 ore. Vor să se schimbe legea salarizării și vârsta de pensionare și nu mai vor să muncească ore suplimentare fără să fie plătiți.

Revendicările angajațiilor din penitenciare

Angajații din penitenciare au anunțat mișcările de protest după ce au aflat de planurile guvernului de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani până în 2035 și de a reforma pensiile speciale. Sindicaliștii spun că pensiile militare nu pot fi considerate pensii speciale și se plâng și de salariile mici și lipsa de personal. Astfel, pentru a renunța la proteste, aceștia solicită:

Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017;

Aplicarea legii pensiilor militare fara modificări;

Actualizarea şi indexarea pensiilor militare;

Plata normei de hrană la valoarea actualizată, fără plafonări;

Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări;

Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări;

Deblocarea posturilor vacante.

„Numărul minim de posturi necesare în Poliţia Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare naţională”, au transmis sindicaliştii, potrivit News.ro.

„Organizaţiile sindicale care participă la acţiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariaţi şi acoperă toate unităţile din Poliţia Penitenciară”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNPP).

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/proteste-in-toate-penitenciarele-sindicalist-azi-e-primul-avertisment-luna-viitoare-s-ar-putea-sa-blocam-activitatea-o-saptamana-2368995

Ultimă oră

Același autor