12.4 C
Constanța
9 mai, 2024

PSD se pregăteşte să pună mâna şi pe Portul Constanţa

23:01, 20 decembrie 2022

Armonie totală în coaliţia lui Nicu şi Marcel când este vorba de acapararea tuturor instituţiilor statului. În doar două zile, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au trecut prin ambele Camere ale Parlamentului modificări legislative astfel încât să-şi plaseze în administraţiile porturilor şi căilor navigabile oameni cu aproape zero experienţă, dar fideli partidului la putere. Totul, evident, în defavoarea românilor. USR a votat împotriva modificărilor PSD-PNL.

Reţeta folosită de PSD şi PNL nu este tocmai nouă, am văzut-o şi cu alte ocazii: au luat o ordonanţă de urgenţă care implementa un regulament european şi au modificat-o pe ultima sută de metri – la Camera Deputaţilor în cazul acesta – astfel încât să corespundă intereselor lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Concret, membrii selectaţi să facă parte din administraţiile porturilor să nu mai aibă 5 ani de experienţă, ci doar 1 an.

„PSD şi PNL nu scapă nicio ocazie să modifice regulile pentru a-şi plasa oamenii în funcţii cheie, acum este vorba de consilii de administraţie şi de obiective strategice, precum este Portul Constanţa. Vor doar să-şi căpătuiască clientela de partid şi umplu posturile cu oameni incompetenţi care se mai dovedesc şi corupţi. Astăzi, pe 20 decembrie, în loc să ne uităm care este cea mai bună variantă ca românii să nu mai fie puşi pe drumuri şi la cozi ca să beneficieze de tarife plafonate la energie, PSD şi PNL au votat pe bandă rulantă modificări la diferite legi care să le uşureze numirea cui trebuie în anumite funcţii”, declară Cristina Prună, deputat USR şi membru în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

„Votul dat astăzi este în aceeaşi direcţie devenită tradiţională la PSD şi PNL: creştere de salarii şi deprofesionalizare la pachet. Astfel, pe bani din ce în ce mai mulţi să ajungă oameni din ce în ce mai puţin competenţi, dar mai loiali. Trecerea de la 5 ani de experienţă la doar 1 an pentru membrii consiliilor de administraţie este un atentat la obiectivele strategice ale României. Portul Constanţa este un astfel de obiectiv strategic şi, în momentul când cobori la doar 1 an de experienţă criteriul profesional pentru numirea în consiliul de administraţie, fragilizezi ceva ce nu este important doar pentru România, ci şi pentru Uniunea Europeană, pentru comerţul cu grâne din Ucraina, inclusiv pentru capacitatea noastră tehnică de a contribui la această piaţă unică şi la siguranţa comerţului. Este unul din subiectele importante inclusiv în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. În 2021, indemnizaţiile membrilor din consiliul administraţie au costat 1,5 milioane lei. Ăsta este, de fapt, preţul mic pentru care au de gând PSD şi PNL să vândă, indirect, Portul Constanţa, prin numirea unor oameni tot mai puţini profesionişti în aceste funcţii”, declară Oana Ţoiu, deputat USR şi membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

De remarcat şi faptul că PSD şi PNL nici măcar nu se mai chinuie să păstreze aparenţele: au adoptat legea în Senat luni, în aceeaşi zi au trimis-o la Camera Deputaţilor, a fost convocată imediat Comisia pentru transporturi şi s-a decis ca termenul pentru depunerea amendamentelor şi raport să fie tot luni, astfel încât votul final să poată fi dat în plenul de marţi.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/psd-se-pregateste-sa-puna-mana-si-pe-portul-constanta/

Ultimă oră

Același autor