13.4 C
Constanța
9 mai, 2024

Război în Ucraina, ziua 792. Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Război în Ucraina, ziua 792. Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS „luna aceasta”, chiar înainte de adoptarea unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat Departamentul de Stat.

Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

Polonia se oferă să-i trimită acasă pe ucrainenii pe care Kievul îi vrea pe front

„România poate ajuta Ucraina cu muniție pentru sistemele Patriot”, spune analistul militar Radu Tudor

Joe Biden, după promulgarea legii ajutorului pentru Ucraina: „Când aliații noștri sunt mai puternici, noi înșine suntem mai puternici”

Guvernul ucrainean a adoptat noi norme care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate

Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni „transferaţi forţat” în Rusia

Biden a promulgat legislaţia cu ajutorul pentru Ucraina. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat

Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro

Viceministrul rus arestat pentru luare de mită a fost nominalizat acum doi ani, într-o investigație a Fundației Anticorupție lui Aleksei Navalnîi

Rusia și SUA se înfruntă la ONU din cauza armelor nucleare în spațiul cosmic

Incendiu la instalații industriale în regiunea rusă Smolensk, după atacuri cu drone ucrainene

Update 12:05 Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina să-și repatrieze bărbații de vârsta mobilizării.

Anunțul vine după ce guvernul ucrainean a publicat miercuri, o decizie potrivit căreia Kievul nu va mai elibera, în străinătate, pașapoarte pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

Este o decizie luată în contextul în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulți soldați.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a calificat drept „incorectă” situația bărbaților ucraineni aflați peste hotare, în timp ce conaționalii lor luptă pe front.

„Nu mă miră deloc că autoritățile ucrainene fac totul pentru a trimite soldați pe front. Noi sugerăm de mult timp să ajutăm partea ucraineană să se asigure că persoanele sub incidența serviciului militar obligatoriu merg în țara lor”, a comentat, în acest context, ministrul polonez al Apărării.

Presa poloneză semnalează că, după anunțul Kievului privind suspendarea anumitor serviciilor consulare, sute de ucraineni furioși s-au strâns, miercuri, în fața unui birou pentru pașapoarte din Varșovia.

Update 11:05 Analistul militar Radu Tudor a explicat, într-o intervenție recentă la radiodifuziunea publică, felul în care ajutorul american promulgat de președintele Joe Biden va schimba situația pe frontul războiului din Ucraina.

„Sprijinul SUA este o garanție că Ucraina poate spera la recăpătarea integrității sale teritoriale. Acest ajutor de 61 de miliarde de dolari este împărțit în așa fel încât în următorii patru ani de zile, în fiecare lună, Ucraina să poată primi un ajutor militar de aproape 1 miliard de dolari. Această sumă lunară va asigura o producție constantă din partea industriei americane de armament pentru acele rachete, pentru acele muniții, pentru acele arme de care Ucraina are nevoie pentru a-i alunga pe invadatorii ruși (…)

Trebuie să spunem că Ucraina a eliberat peste 40% din teritoriul ocupat în februarie 2022. Deci există premize pentru eliberarea în continuare a teritoriului ocupat şi invadat. Există premize să reziste linia frontului și, mai mult decât atât, să fie eliberate noi porțiuni de teritoriu.

Eu cred că România trebuie să-și coordoneze eforturile cu aliații săi din NATO, pentru a furniza Ucrainei muniția de care are nevoie pentru a rezista. Probabil Ucraina va primi în scurt timp mai multe sisteme Patriot, așa cum a cerut. Probabil, statele membre NATO vor depune un efort în continuare ca aceste sisteme să fie funcționale, să fie reparate în cazul în care sunt lovite şi să reprezinte arma cea mai redutabilă de apărare a Ucrainei.

Dar pentru asta e nevoie de muniție. România poate oferi muniție din sistemele Patriot. Cu siguranță, noi nu putem da din sistemele noastre de rachete, pentru că avem doar un singur sistem operațional, din șapte care sunt în curs de achiziție şi trei în curs de a fi omologate operațional pe teritoriul nostru.

Așadar, nu putem să dăm sisteme. Dar putem furniza muniție şi nu doar de tip Patriot, ci şi multe alte lucruri pe care le putem face pentru ucraineni, pentru ca Rusia agresivă și războinică să nu vină la granițele noastre, să nu ne trezim cu ei la gurile Dunării, să nu vedem că iau, din nou, Bugeacul, așa cum s-a mai întâmplat în istorie”, a spus analistul militar în intervenția la radiodifuziunea publică, publicată pe

Update 09:40 Președintele SUA, Joe Biden, insistă că masivul pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina reprezintă o investiție în securitatea Statelor Unite ale Americii.

„Tocmai am promulgat pachetul de măsuri privind securitatea națională care a fost adoptat de Camera Reprezentanților în acest weekend și de Senat. Asta va face America și întreaga lume să fie mai sigure și va întări poziția de lider a Americii pe glob. Toată lumea știe acest lucru. Este o investiție în propria noastră securitate, pentru că, atunci când aliații noștri sunt mai puternici, noi înșine suntem mai puternici”, a spus Joe Biden.

După ce a promulgat legea privind ajutorul de război în valoare totală de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, președintele american a precizat că transferul unui prim pachet de asistență militară „începe în câteva ore”.

Biden se așteaptă ca pachetul de ajutor să includă capacități de apărare antiaeriană, muniție de artilerie și vehicule blindate.

La rândul său, Marea Britanie trimite Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, dar şi peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană.

„Le sunt recunoscător președintelui Biden, Congresului SUA și tuturor americanilor care realizează necesitatea de a-i lua vântul din pânze lui Putin, de a nu i se supune, deoarece numai atunci vor exista, cu adevărat, mai puține amenințări la adresa libertății. Împreună, putem face ca acest lucru să se întâmple. Le mulțumesc tuturor americanilor care lucrează în industria de apărare. Sunt recunoscător fiecărui stat care produce arme care acum apără cu adevărat democrația și modul nostru de viață”, a declarat, la rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Update 07:30 Guvernul ucrainean, care a înăsprit și mai mult reglementările în încercarea de a face față unui deficit de soldați, a aprobat norme care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate.

Prevederile, precum și o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe, au fost anunțate miercuri, la o zi după ce ministrul Dmytro Kuleba a suspendat serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani până la 18 mai. El i-a criticat pe cei din străinătate pentru că nu au luptat în războiul împotriva Rusiei.

Ministerul de Externe a precizat că solicitanții care vor să obțină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obține ajutor la ambasade și consulate.

Update 00:00 Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS „luna aceasta”, chiar înainte de adoptarea, marţi, a unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, relatează AFP.

Transportul a fost făcut „la cererea directă a preşedintelui” Joe Biden în februarie, a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că rachetele, care făceau parte din ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina trimis la 12 martie, „au sosit în Ucraina luna aceasta”.

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, notează Reuters.

Război în Ucraina, 24 aprilie 2024 |

Război în Ucraina, 23 aprilie 2024 |

Război în Ucraina, 22 aprilie 2024 |

Război în Ucraina, 21 aprilie 2024 |

Război în Ucraina, 20 aprilie 2024 |

Sursa: https://www.antena3.ro/externe/razboi-ucraina-rusia-25-aprilie-2024-707910.html

Ultimă oră

Același autor