2.4 C
Constanța
26 decembrie, 2024

România, țara substanțelor periculoase: Mii de tone, confiscate de polițiști. Cât de toxică este mâncarea noastră?

Sursa foto: Hepta

Peste 1,3 milioane de kilograme de substanțe și deșeuri periculoase au fost confiscate de polițiști în două luni, fiind date amenzi de peste 400.000 de lei.

În perioada 21 februarie – 21 aprilie 2023, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – IGPR a coordonat o acțiune națională, pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor. Acțiunea a avut ca scop îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului, prin verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu produse de protecție a plantelor și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.

La activitate, au participat specialiști din structurile Inspectoratului General al Poliției Române și din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare care, potrivit legii, au competență, atribuții legale și expertiză pe problematica ce a făcut obiectul acțiunii (reprezentanții oficiilor fitosanitare județene).

Astfel, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase și specialiștii din cadrul oficiilor fitosanitare județene au verificat 4.298 de operatori economici înregistrați/autorizați, care desfășoară operațiuni cu produse de protecție a plantelor și 1.367 de persoane fizice și juridice care efectuau operațiuni cu acest tip de produse.

Au fost constatate 278 de fapte de natură penală, dintre care 193 de infracțiuni prevăzute de OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, 52 de infracțiuni la OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, 19 infracțiuni sancționate de articolul 359 din Codul Penal, privind traficul de produse sau substanțe toxice, precum și 14 infracțiuni la alte acte normative.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 1.133.755 de kilograme și 13.355 de litri de substanțe și deșeuri periculoase și 1.864 de kilograme și 110.310 litri de produse de protecție a plantelor cu termen de valabilitate depășit.

Polițiștii au aplicat 122 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 412.350 de lei.

Astfel, în 10 martie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad au identificat un bărbat, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, cu punctul de lucru în municipiul Arad, județul Arad. Acesta nu a asigurat depozitul în care erau păstrate și depozitate produse de protecție a plantelor, conform legii, o parte din produse fiind depozitate în afara depozitului, într-un spațiu unde aveau acces persoane neautorizate. În acest caz a fost întocmit dosar penal și se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate. Totodată, în urma controlului, la punctul de lucru, au fost indisponibilizați 9.140 de litri și 3.585 de kilograme de produse pentru protecție a plantelor, susceptibile a fi contrafăcute. Produsele respective erau provenite din China și urmau a fi comercializate în Italia, de către reprezentanții societății.

În 14 martie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman au efectuat verificări, în localitatea Peretu, județul Teleorman, la o societate comercială, despre care existau date și informații, cu privire la comercializarea produselor de protecție a plantelor, fără drept. În urma controlului, au fost descoperiți 12 litri și 30 de kilograme de produse pentru protecția plantelor, având termenul de valabilitate expirat, iar unele produse nefiind etichete în limba romană, urmând a fi comercializate online, pe o platformă, societatea nefiind autorizată pentru această operațiune. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că persoana ce comercializa produsele enumerate anterior nu deținea documente privind proveniența acestora. Totodată, a fost descoperit un recipient din metal, cu greutatea înscrisă pe etichetă, de 1,5 kilograme, despre care exista bănuiala că ar fi pastile de gazat, utilizate pentru cereale, acestea făcând parte din categoriile T (Toxice) și T+ (Foarte Toxice). Produsele au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de traficul de produse sau substanțe toxice și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

La data de 16 martie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au efectuat verificări, pe linia substanțelor și produselor pentru protecția plantelor, în localitatea Chevereșu Mare, județul Timiș, la o locație aparținând unui bărbat. În urma controlului efectuat, în fața imobilului, au fost descoperite 21.000 de kilograme de azot, amplasate direct pe sol, într-un spațiu neacoperit, fără a respecta condițiile legale privind depozitarea îngrășământului. Cantitatea a fost ridicată, în vederea indisponibilizării. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

La data de 21 martie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, împreună cu reprezentanți ai Oficiului Fitosanitar Constanța, au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăți comerciale. În urma verificărilor, au fost descoperite produse de protecția plantelor, deținute fără drept și cu termene de valabilitate expirate, respectiv 7 kilograme de produse clasificate ca toxice, deținute fără autorizație, cu termen de garanție expirat, 1.013 litri și 101 kilograme de produse, din categoria Xn (nocive) și Xi (iritante), cu termen de garanție expirat, devenite deșeuri. Deținătorul nu a fost autorizat să dețină sau să utilizeze substanțe de protecție a plantelor clasificate ca toxice, fapt pentru care, produsele de protecție a plantelor din categoria foarte toxică (T+) au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, celelalte produse fiind lăsate în custodia persoanei controlate, cu obligația de a le preda unui operator de servicii de tratare a deșeurilor periculoase. S-a întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice și neluare a măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

La data de 22 martie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăți, din județul Buzău. În urma verificărilor, doi bărbați, angajați în cadrul societății, au fost prinși în flagrant delict, în timp ce incendiau mai mulți saci din material plastic și alte materiale din plastic. În cauză a fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor care au devenit deșeuri.

La data de 11 aprilie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați au efectuat un control pe linia respectării regimului produselor de protecția plantelor, la punctul de lucru al unei societăți comerciale, din comuna Braniștea, județul Galați. În urma controlului, s-a constatat faptul că societatea deținea, într-un spațiu de depozitare, 1 kilogram de insecticid, clasificat foarte toxic și 45 de litri de produse pentru protecție a plantelor, cu termenul de valabilitate depășit, față de care nu a fost luată măsura neutralizării. Totodată, s-a constatat că, în curtea punctului de lucru, erau depozitate, în condiții improprii, 48.000 de kilograme de îngrășăminte chimice. Produsele au fost ridicate și indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, iar pentru 48.000 de kilograme de îngrășăminte chimice s-a dispus depozitarea acestora, în spații protejate. Față de administratorul societății, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de produse ori substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri și nerespectarea obligațiilor de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecția plantelor, numai ambalate și în locuri protejate.

De asemenea, în 20 aprilie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au efectuat verificări pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională, la regimul produselor de protecție a plantelor și îngrășămintelor chimice. În urma verificărilor efectuate, la punctul de lucru al unei societăți, din comuna Cosâmbești, județul Ialomița, au fost descoperite 27.600 de kilograme de îngrășământ chimic complex, depozitate în mod necorespunzător, fără a fi respectate prevederile actelor normative în vigoare, numai ambalate și în locuri protejate. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

Tot în 20 aprilie, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița – Năsăud au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăți din județul Bistrița – Năsăud. În urma verificărilor, au fost descoperite 40.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex, care nu au fost depozitate corespunzător, conform normelor legale privind protecția mediului, o parte dintre acestea fiind depozitate pe paleți din lemn, amplasate pe sol în aer liber. În cauză, s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate. Totodată, au fost ridicate 40.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex.

La aceeași dată, în urma unui control efectuat la un bărbat, din localitatea Ocnița, polițiștii au descoperit 2.400 de kilograme de îngrășământ chimic azot, prevăzut ca și precursor de exploziv restricționat, fără să dețină documente de proveniență și care nu a fost depozitat conform legislației în vigoare. De asemenea, au fost descoperite 12.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex, nedepozitate corespunzător, o parte din saci fiind depozitați pe paleți din lemn, amplasați pe sol.

Cele 2.400 de kilograme de îngrășământ chimic azot și 12.000 de kilograme de îngrășământ chimic complex au fost ridicate, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați, nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/observator/substante-periculoase-mii-tone-mancare-toxica-plante-tratate-932995.html

Ultimă oră

Același autor