Publicat la 25 mai 2023, 10:17
Numărul de dezertări ruseşti au crescut considerabil în ultimele luni în cadrul războiului din Ucraina, relatează miercuri ministerul britanic al Apărării.
Tribunalele ruse au judecat deja 1.053 de cazuri de dezertare în acest an, adică mai mult decât pe tot anul 2022, potrivit jurnaliştilor ruşi independenţi care au anchetat acest fenomen. „
rusă impune cu greu disciplina în propriile rânduri de la începutul operaţiunilor în Ucraina, dar aceste probleme s-au agravat probabil de la mobilizarea forţată a rezerviştilor, în octombrie 2022”, explică ministerul, scrie publicația
Rusia ar vrea să facă din fiecare dezertor (condamnat n. red.) un exemplu din cauza „fervorii patriotice” care domneşte în majoritatea forţelor armate, or, arhivele arată că majoritatea dezertorilor sunt condamnaţi la pedepse cu suspendare, pentru a se putea întoarce pe front.
Ministerul britanic al Apărarii publică zilnic, de la începutul invaziei ruse, informaţii despre derularea războiului, bazate pe serviciile sale de informaţii. Moscova acuză Londra că duce o campanie de dezinformare.
Pe de altă parte,
, susține că disputele din societatea rusă nu reprezintă o amenințare pentru guvernul condus de Vladimir Putin. Potrivit acestuia, Moscova dispune de suficienți recruți și echipamente pentru a susține în continuare războiul din Ucraina.
FSB-ul rusesc recrutează foști luptători ISIS și încearcă să îi planteze în batalioanele ucrainene
recrutează de mai bine de un an foști luptători ai Statului Islamic (ISIS) și încearcă să îi integreze în unități cecene pro-ucrainene și în batalioane tătare din Crimeea.
În ianuarie 2023, Ucraina a anunțat că peste 600 de spioni și agenți sub acoperire ruși au fost descoperiți în țară. Analiștii în război cred că FSB are un interes constant pentru rușii care merg să lupte cu armata ucraineană, iar unele persoane cu antecedente de activitate extremistă ajung pe
Revista presei