12.4 C
Constanța
9 mai, 2024

Victoriile propagandei Kremlinului la București

Publicat la 20 februarie 2024, 08:20

Colonelul (r.) dr. Ion Petrescu este o figură marcantă în domeniul militar și al comunicării din România, cu o carieră impresionantă ce se întinde pe mai multe decenii. În 1986, absolvent al Academiei Militare, s-a alăturat săptămânalului pentru ostaşi “La datorie”, contribuind la primul număr necenzurat al acestui periodic în decembrie 1989. Printre realizările sale se numără conducerea biroului de presă al M.Ap.N., transformarea „Observatorul militar” într-un ziar modern și participarea ca jurnalist militar sau ofiţer de relaţii publice la misiuni internaționale în numeroase țări. A fost decorat în 2003 cu Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de cavaler, și a obținut în 2004 titlul de doctor în științe militare

Am primit ieri, prin WhatsApp următorul mesaj:

„Ucraina mulțumește României pentru cele 15 convoaie militare trimise. Ce demonstrează „mulțumirile” astea?… Confirmă public că deja – de facto și de drept – suntem parte a conflictului ruso-ucrainian!…. Conducerea statului român a ajuns să pună interesele Ucrainei înaintea și în detrimentul intereselor naționale ale României!… La ce să ne așteptăm în urma nesăbuințelor slugarnice și trădătoare ale conducerii statului român?…

Cine vrea – urmând interese străine! să împingă România în război?… Asta este „strategia” noastră pentru viitorul acestei țări?…

Își dorește cineva ca teritoriul României să devină teatru de război?…

Doar niște trădători de neam și țară își pot dori o asemenea tragedie pentru poporul român!”

Cuvinte mari, bombastice, ale unui concetățean obosit să vadă lumea dincolo de aparențe. Când era activ și purta uniforma militară se remarca prin seninătate și luciditate. Acum s-a lăsat pradă gândurilor negre și unor explicații tipice propagandei imperiale ruse difuzată zilnic de Moscova. Din decență nu i-am amintit emitentului rândurilor de mai sus că el însuși a fost numit pe o funcție importantă. De un personaj care se ascundea în biroul propriu de colaboratori și era extrem de slugarnic, față de șeful de atunci al statului. Dar timpul trece, lumea uită…

După cum bine se știe, nici România, în mod special, nici NATO, în general NU sunt implicate în războiul din Ucraina, stat european atacat mișelește. De armata imperială trimisă de Putin, pentru a <> pe liderii de la Kiev, doritori de a păși pe calea transatlantică de dezvoltare complexă, politică, economică, socială și militară.

Etichetarea gratuită a unor terți, probabil oficiali din vârful ierarhiei statului român, ca fiind „niște trădători de neam și țară” constituie mai degrabă expresia neînțelegerii interdependențelor din lumea de azi, dar și a unei oboseli psihice individuale apărută din efortul prea mare de a ține pasul cu ultimele noutăți de pe mapamond- din surse dacă nu dubioase, cel puțin discutabile.

Sunt mai patrioți seniorii care stau acasă, lângă fustele consoartelor și aruncă cu noroi în tot ceea ce nu mai pricep, doar pentru a fi consecvenți cu propriile convingeri, dobândite în veacul trecut?… Ei cred că da. și că influențează, cu opinia lor pe cei din jur. Uneori da, alteori nu.

Junii lor interlocutori îi etichetează drept semeni depășiți de evenimente. Unii colegi îi privesc cu milă, Deși ei merită să fie priviți cu o milă creștinească. doar atât au putrut să gândească – nimic mai mult. Și-au atins limita incompetenței lor politice și sociale în veacul 21.

Tot în această săptămână am citit, într-o gazetă, mai puțin cunoscută, faptul că taman “Cozmin Gușă, care conduce Clubul Român de Presă și controlează Gold FM, susține că „occidentalii” l-au omorât pe Navalnîi: „Ce interes avea Putin, ce are acum peste 80% în sondajele despre alegerile prezidențiale din Rusia, să-l omoare pe Navalnîi ca să-și strice imaginea abia cosmetizată prin interviul cu Carlson?! Nici una”, a scris el, pe Facebook.”

Mi-a reținut atenția acest enunț deoarece chiar a doua zi după interviul acordat de președintele Vladimir Putin lui Tucker Carlson, concetățeanul Cozmin Gușă jubila în direct, minute în șir, la Gold FM, insistând pe câte adevăruri – teorii conspiraționiste! – au fost confirmate (!?!) acum de dictatorul rus, teorii susținute de Gușă și coechipierii săi la postul amintit.

Altfel spus proba public, din nou, arta sa de a contraface istoria recentă, doar pentru a o prezenta altfel – conform propriilor credințe și prejudecăți – dinamismul lumii geopolitice de azi.

Postul Gold FM, deținut în acte de fiul lui Cozmin Gușă, a fost sancționat frecvent de CNA pentru teoriile conspiraționiste lansate în emisiunile sale. „Deci eu cred că e, agresiunea asta împotriva Rusiei, că despre asta-i vorba, chiar dacă Rusia a fost cea care a atacat prima în Ucraina, da’ a fost atacat pentru c-a fost evident provocată”, afirma, de exemplu, chiar Cozmin Gușă, în aprilie 2023. Postul a fost sancționat cu somație.

Acum, Gușă, afirmă că nu Putin l-a ucis pe Navalnîi:

Și dacă Navalnîi a fost omorât de occidentali, ca să-i facă “program artistic” lui Putin în campanie?! Toți sorosiștii deplâng moartea lui Navalnîi și-l învinuiesc la unison pe Putin pentru deces. Maia Sandu, ZeleVogue, Iohannis, toți dependenții de sistemul Soros ne anunță vinovatul înaintea anchetei. Ce interes avea Putin, ce are acum peste 80% în sondajele despre alegerile prezidențiale din Rusia, să-l omoare pe Navalnîi ca să-și strice imaginea abia cosmetizată prin interviul cu Carlson?!

Nici una. De-aia presupun c-a avut loc din nou o Operațiune sub steag fals, ca cele referitoare la North Stream sau podul Crimeei, când occidentalii (britanicii și/sau americanii) au detonat, iar Putin și Rusia au decontat”, a scris el pe Facebook.

Operațiune sub steag fals – sintagmă de sorginte americană! – o constituie chiar speculația ridicolă a jurnalistului Cozmin Gușă, care nu aduce nicio o probă publică, de bun simț, în sprijinul aiurelii sale.

Probabil că distinsul conațional a văzut prea multe filme americane și britanice de acțiune, în care indivizi din forțe speciale au aterizat, cu elicopterele, în curțile interioare sau în apropierea unor penitenciare rusești oficial considerate că asigură o securitate maximă. ȘI după aterizare, cei trimiși l-au identificat rapid pe opozantul rus și l-au lichidat – nu se știe cu ce și cum. Asta ține de science fiction!!!…

Science fiction fiiind un gen de ficțiune speculativă, care se ocupă de obicei cu concepte imaginative și futuriste, cum ar fi știința și tehnologia avansată, explorarea spațiului, călătoria în timp, universurile paralele și viața extraterestră. Este legată de ficțiunea fanteziei, horror și supereroi și conține multe subgenuri.

Deci Cozmin Gușă excelează la capitolul ficțiunea fanteziei și își tratează ascultătorii și cititorii ca fiind într-o grădiniță mondială, populată – din această perspectivă reducționistă – cu handicapați mentali.

Ce gândește, scrie și vorbește la microfonul de radio, cetățeanul Cozmin Gușă și alții ca el doar aparent este expresia libertății de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor si libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, care sunt inviolabile. Cenzura de orice fel fiind interzisă. Dar autocenzura?…

Spre finalul mandatului de cancelar al Germaniei, al doamnei Angela Dorothea Merkel, la Berlin s-a discutat, dar nu s-a finalizat proiectul înființării unui Institut destinat depistării și combaterii știrilor false/fake news.

Poate că pe fondul psihozei războiului tot mai vizibilă în țara noastră, nu ar strica ca executivul de la București să înființeze și să finanțeze un institut autohton cu o menire similară. Necesitatea sa este demonstrată și de numărul mare de dialoguri, de interes public, generate de jurnaliști lucizi cu interlocutori mai mult sau mai puțin avizați în dosarul geopolitic ucrainean. Părerile oficiale ale unui asemenea institut ar demantela teoriile conspiraționiste – în creștere – din România și ar oferi opiniei publice românești argumentații complexe, politice, militare, psihologice și sociologice privind un subiect sau altul de interes general.

Asta ar genera o informare constantă, cu apel la conaționali obiectivi, neimplicați în viața politică internă românească, ar descuraja isteriile publice ale unor compatrioți care par că și-au pierdut simțul măsurii, al echilibrului interior, al lucidității obligatorii, care ar trebui să le marcheze personalitatea. Nu cred în anatemele aruncate de unii asupra unor figuri publice cum că ar fi… oamenii Moscovei, dar sunt convins că dintr-o lipsă de informare, chiar din inconștiență, dintr-un orgoliu exacerbat pot face – fără să vrea – jocul Kremlinului, la București, în spațiul public autohton.

Cu ani în urmă, un general american relevant îi spunea unui omolog român:”Nu este nevoie să explicați dumneavoastră rosturile atacurilor răsăritene asupra țării noastre. Avem oameni specializați în asta, agreați de opinia publică americană.”

Așa și cu altfel talentatul jurnalist Cozmin Gușă, nu este nevoie să se forțeze să explice, în mod surprinzător, dramele închipuite ale dictatorului rus. Adevărul lumii de azi este unul complex și seamănă, într-un anume sens, cu Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța, unde unele plăcuțe se văd, altele doar se presupun că mai există acoperite de colbul istoriei.

Cum – necum, propaganda Kremlinului a mai câștigat, din păcate, un agitator aparte la București, domnul Cozmin Gușă – un pământean cândva mai lucid..

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/victoriile-propagandei-kremlinului-la-bucuresti-ion-petrescu.html

Ultimă oră

Același autor