11.4 C
Constanța
9 mai, 2024

Șeful ONU se teme că Rusia va renunța la acordul privind cerealele…

Șeful ONU se teme că Rusia va renunța la acordul privind cerealele din Marea Neagră

12 iunie 2023

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că este îngrijorat de faptul că Rusia va renunța pe 17 iulie la un acord care permite exportul, în condiții de siguranță pe timp de război, de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, notează

Moscova a amenințat că va renunța la acordul cunoscut sub numele de Inițiativa privind exportul de cereale din Marea Neagră – negociat de Națiunile Unite și Turcia în luna iulie a anului trecut – dacă nu vor fi eliminate obstacolele din calea propriilor sale transporturi de cereale și îngrășăminte.

„Sunt îngrijorat și lucrăm din greu pentru a ne asigura că va fi posibilă menținerea inițiativei de la Marea Neagră și, în același timp, că suntem capabili să ne continuăm activitatea pentru a facilita exporturile rusești”, a declarat Guterres.

Pentru a convinge Rusia să fie de acord cu acordul privind cerealele din Marea Neagră, a fost încheiat în același timp un memorandum de înțelegere pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte.

În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia din 2022 din februarie a Ucrainei, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au reprezentat o barieră în calea livrărilor.

Ministrul adjunct de externe, Serghei Vershinin, a declarat sâmbătă că Rusia „nu poate fi mulțumită de modul în care este implementat acest memorandum”, a relatat agenția de presă TASS. El a vorbit după ce s-a întâlnit vineri, la Geneva, cu Rebeca Grynspan, înalt oficial comercial al ONU, la Geneva.

Printre cererile formulate de Rusia se numără reluarea exporturilor sale de amoniac prin intermediul unei conducte către portul ucrainean Pivdennyi și reconectarea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Națiunile Unite au ajutat la stimularea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, facilitând un flux constant de nave către porturile sale și reducerea tarifelor de transport și de asigurare, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Urmărește România Liberă pe

2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.

13 iunie 2023

Partida dintre Ţările de Jos şi Croaţia, din semifinalele UEFA Nations League, va fi condusă la centru de arbitrul român Istvan Kovacs, care va…

Copiii din avionul prăbușit în Amazon sunt la recuperare în spital după ce au supraviețuit în jungla de sud a Columbiei. Patru copii indigeni care…

Sursa: https://romanialibera.ro/la-zi/seful-onu-se-teme-ca-rusia-va-renunta-la-acordul-privind-cerealele-din-marea-neagra/

Ultimă oră

Același autor